Eliminarea unui lider terorist, stabilită anterior, reprezintă o operaţiune de "ucidere precisă la ţintă", aşa cum susţin oficialii SUA.
Un grup umanitar britanic,
Reprieve (
Graţierea), care militează pentru apărarea drepturilor omului, a calculat datele din teren şi au ajuns la o concluzie îngrijorătoare: aproximativ 28 de civili sunt ucişi pentru a lichida un singur lider terorist, în atacuri efectuate deseori cu mai mai multe drone.
Raportul oficial a cules informaţii cu ajutorul Biroului de Investigaţii Jurnalistice, iar statisticile au fost preluate de pubicaţia
The Guardian, cu referire la victimele colaterale din Afganistan, Pakistan, Somalia şi Yemen.
Rezulatele înregistare sunt cele mai îngrijorătoate din ultimii 10 ani: eliminarea a 41 de terorişti a provocat moartea a altor 1147, majoritatea fiind civili sau membri nevinovaţi ai famililiei ţintei.
"
Atacurile cu drone au fost prezentate publicului american ca fiind unele extrem de precise. Dar sunt la fel de precise precum informaţiile care le sunt furnizate. Nu este nimic precis în faptul că spionajul şi informaţiile furnizate ucid 28 de persoane total necunoscute, inclusiv femei şi copii, pentru fiecare băiat rău, căutat de SUA", spune Jennifer Gibson, cea care a condus documentarea necesară pentru efecturea acestui raport înfiorător.
Pe parcursul a 10 ani, Pentagonul a intensificat atacurile cu drone în ţări împotriva cărora nu le-a declarat niciodată război. Mii de civili au pierit astfel, dar administraţia americană continuă să nu recunoască aceste cifre.
"
Singurele atacuri pe care le lansăm sunt împotriva unor ţinte confirmate, după o lungă perioadă de monitorizare. Nu tragem asupra oricui, nu trimitem drone după cineva despre care doar credem că este terorist", spunea pentru
BBC, Secretarul de Stat american, John Kerry.
Cu toate asigurările date da americani, statisticile vorbesc de la sine: este nevoie de zeci, câteodată sute de oameni nevinovaţi ucişi pentru a elimina un terorist din Al Qaeda sau un lider taliban.
În ultimii opt ani, au existat mai multe încercări de lichidare a liderului Al Qaeda, Ayman Zawahiri. Dronele s-au dovedit total ineficiente, teroristul a scăpat mereu şi este încă în viaţă.
În 2006, în doar două tentative cunoscute, 76 de copii şi 29 de adulţi au fost ucişi în vânătoarea capului terorist.
Un alt caz asemănător s-a petrecut în urmărirea lui Qari Hussain, un fost comandant al talibanilor pakistanezi.
În perioada 2008-2010 au existat nu mai puţin de patru misiuni cu drone împotriva acestuia. În cele din urmă, el a fost anihilat, dar cu un preţ extrem de mare.
Potrivit datelor oficiale, dronele au ucis din greşeală 128 de persanae, incusiv 13 copii.
Cei mai mulţi suspecţi terorişti au fost depistaţi în Pakistan, unde vânătoarea a 24 dintre aceştia a provocat pierderea a 874 de vieţi, 142 dintre victime fiind copii.
Numai şase misiuni de acest gen au fost încheiate cu succes, fără a exista victime şi daune colaterale.
Astel, raportul terorist ucis/civil ucis este de 1/36.
În Yemen, 273 de civili, inclusiv cel puţin şapte copii, au căzut seceraţi de atacurile dronelor, care căutau de fapt eliminarea a 17 terorişti.
Aici raportul morbid este de 1/16.
Oricum, doar 41 de atacuri au confirmat cu adevărat eliminarea teroriştilor vizaţi, lisat fiind mult mai lungă.
Unii dintre aceştia au fost declaraţi morţi, alţii au ieşit din raza spionajului amerian. Totodată, trebuie menţionat faptul că aceştia şi-au schimbat de mai multe ori identitatea.
Atacurile cu drone au ucis cu siguranţă 33 de terorişti, dar alte 947 de persoane nevinovate au fost ucise în paralel.
Raportul grupului britanic face referire doar la aşa-zisele "atacuri cu semnătură", care au în vizor persoane sau grupuri de persoane cu activităţi care sunt suspecte.
Într-un alt raport, efectuat de
US Council on Foreign Relations se relevă că în Afganistan şi Irak, 500 de astfel de atacuri au dus la uciderea a 3675 de persoane.
Operaţiunile de atac cu dronă sunt conduse într-o manieră strict-secretă de către CIA sau de un centru militar de comandă special, iar orice informaţie venită din aceste structuri provine din surse anonime interne.
Aşa că datele furnizate de raportul celor de la
Reprieve este departe de a fi complet.
"
Preşedintele Obama trebuie să fie sincer cu poporul american şi să vorbească despre costurile vieţilor omeneşti produse de acest program", mai spune Jennifer Gibson, şefa grupului, în interviul acordat
The Guardian.