Antena 3 CNN Externe Peste 25.000 de morţi în Turcia şi Siria | Situaţia este critică în Siria, unde ajutoarele ajung cu dificultate

Peste 25.000 de morţi în Turcia şi Siria | Situaţia este critică în Siria, unde ajutoarele ajung cu dificultate

La aproape o săptămână de la devastatoarele cutremure din Turcia, echipele de intervenție continuă să facă salvări miraculoase. O femeie în vârstă de 70 de ani a fost scoasă de sub ruine după aproape 130 de ore de la producerea seismului.

New Project
Peste 25.000 de morţi în Turcia şi Siria | Situaţia este critică în Siria, unde ajutoarele ajung cu dificultate Sursa foto: Profimedia Images
de Ştefan Petrică    |    11 Feb 2023   •   16:11

Corespondentul CNN, Nada Bashi, a relatat pentru Antena 3 CNN ultimele informații din zonele afectate de cutremurele din Turcia.

"Din nefericire bilanțul negru continuă să crească în mod dramatic, la atât de multe zile după cutremur, se pare că deja eforturile de salvare se transformă în eforturi de recuperarea cadavrelor.

În nord vest-ul Siriei, voluntarii încearcă să conducă aceste eforturi de salvare. Ei spun că nu se mai concentrează pe a salva posibili supraviețuitori, nu cred că mai sunt supraviețuitori sub mormanele de moloz, după atât de multe zile și încearcă acum sa recupereze cadavrele de sub moloz.

Este un moment destul de dificil pentru cei care i-au pierdut pe cei dragi, dar și pentru cei care încă speră să-i găsească în viață", a declarat Nada Bashi, corespondent CNN.

Citeşte şi:  Echipa Antena 3 CNN, surprinsă de trei replici ale cutremurelor din Turcia: "Toată lumea a înghețat şi ni s-a spus să părăsim zona"

"Au existat și momente de speranță, chiar în această dimineață am aflat că o femeie de 70 de ani a fost salvată de sub moloz după 121 de ore. Deci există câteva raze de speranță, dar sunt din ce în ce mai puține, iar concentrarea este acum pe încercarea de a duce ajutorul umanitar către cei care au mare nevoie.
Există sute de organizații care încearcă să ajute și să ofere ajutor umanitar. 

Am văzut depozite și hangare pline de ajutoare care vor fi distribuite către cei care au nevoie.

Am mai văzut două vapoare care au plecat astăzi din Istanbul și care ar putea să găzduiască oamenii care și-au pierdut locuințele oferindu-le în același timp asistență medicală.

În partea de nord vest a Siriei, marea problemă este cum ajung aceste ajutoare umanitare la cei sinistrați.

Sunt mai multe probleme, ca cele de logistică. Cum pot fi trecute peste graniță acele ajutoare.

În nord-vestul Siriei există un punct de trecere de frontieră pe unde ajutoarele de la ONU trec, dar au întâmpinat foarte mari probleme în a trece granița. 
Sunt foarte multe întrebări legate de ajutorul care trebuie să ajungă la Damask. 

Guvernul sirian a spus că sunt pregătiți și sunt dispuși ca aceste ajutoare să pornească din Damask către teritoriile controlate din nord vestul țarii. 
Au fost multe presiuni asupra guvernului pentru a permite agențiilor cu ajutor pentru refugiați să trimită aceste ajutoare", a mai explicat Nada Bashi, corespondent CNN.

×
Subiecte în articol: Cutremur în Turcia şi Siria
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close