Preşedintele Consiliului UE Herman Van Rompuy a anunţat că 25 de state membre ale Uniunii Europene au adoptat, luni seară, un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare, informează
Mediafax.
Cu excepţia Marii Britanii şi a Republicii Cehe, cele 25 de state au acceptat introducerea unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar.
Douăzeci şi cinci de ţări vor semna tratatul bugetar", a declarat Herman Van Rompuy pe contul său de Twitter.
Preşedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy, susţine că acordul fiscal european presupune un angajament la un control fiscal solid, introducerea acestuia în Constituţie, consolidarea reglementărilor privind procedura de deficit excesiv prin automatizarea sancţiunilor şi transmiterea proiectelor de buget Comisiei Europene spre verificare.
Acest pact răspunde cerinţei cancelarului german Angela Merkel care l-a propus ca o condiţie pentru solidaritatea financiară a Germaniei cu statele în dificultate din zona euro.
Acordul de principiu din cadul summitului liderilor europeni la Bruxelles a fost posibil datorită unui compromis la care au ajuns Polonia şi Franţa cu privire la subiectul formatului summitelor zonei euro.
Această problemă simbolică, dar foarte sensibilă din punct de vedere politic, a constituit un subiect de dispute de câteva săptămâni. Varşovia, susţinută de câteva ţări din Europa de Est, insista ca statele care nu utilizează încă moneda comună să poată participa în continuare la summiturile zonei euro. Parisul refuza ca această prezenţă să devină sistematică. A fost găsită o formulă de compromis între cele două variante.
Tratatul bugetar trebuie semnat oficial la începutul lunii martie şi se va aplica de îndată de 12 state l-au ratificat. După Marea Britanie, Cehia a devenit luni seară al doilea stat UE care refuză să adere.