Actualul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, era cercetător ştiinţific în 1989, cînd a căzut Zidul Berlinului.
„Aniversarea de azi ne arată că dorul de libertate al oamenilor nu poate fi înăbuşit pentru totdeauna. Dorinţa oamenilor de a-şi lua destinul în propriile mâini a trimis în istorie divizarea inumană a Europei şi Războiul Rece”, a declarat cancelarul german.
Festivităţile dedicate celor 25 de ani de la căderea Zidului se încheie, astăzi, printr-o uriaşă adunare la care sunt aşteptaţi două milioane de oameni.
Până atunci, o parte din traseul fostului Zid a fost reconstituit cu ajutorul a 8000 de baloane luminoase. O companie aeriană a organizat zboruri speciale deasupra oraşului pentru cei ce au dorit să admire, din aer, şirul de baloane.
Peste 100.000 de oameni, berlinezi şi turişti, au participat la ceremoniile dedicate căderii Zidului. Iar pentru cei pasionaţi de gadgeturi s-a creat şi o aplicaţie de realitate virtuală care reconstituie, pe ecranul telefoanelor, în fiecare punct, imaginile de pe vremea când oraşul era divizat.
Cu câteva ore mai devreme, tot la Berlin, Mihail Gorbaciov îşi exprima îngrijorarea faţă de creşterea tensiunii în Europa, în urma crizei ucrainene.
„Lumea este în pragul unui nou Război Rece, unii spun chiar că deja a început. Dacă această situaţie continuă, Europa îşi va pierde vocea puternică în afacerilor globale şi va deveni, treptat, irelevantă”, a spus ultimul lider sovietic.
Gorbaciov, care rămâne foarte popular în Germania pentru rolul său în reunificarea ţării, a pledat pentru un parteneriat ruso-german, esenţial, în opinia sa, pentru securitatea Europei.