Antena 3 CNN Externe 2010, anul seismelor majore. De ce au fost mai puţine victime în Chile decât în Haiti (VIDEO)

2010, anul seismelor majore. De ce au fost mai puţine victime în Chile decât în Haiti (VIDEO)

1 minut de citit Publicat la 12:38 01 Mar 2010 Modificat la 12:38 01 Mar 2010
2010, anul seismelor majore. De ce au fost mai puţine victime în Chile decât în Haiti (VIDEO)
Începutul anului 2010 s-a dovedit a fi unul tragic pentru locuitorii din Haiti şi Chile, state devastate de cutremurele majore care au avut loc în ianuarie şi februarie. Chiar dacă seismul din Haiti a avut o magnitudine mai mică decât cel din Chile, numărul victimelor este incomparabil mai mare. În Chile, bilanţul morţilor a ajuns la 708 persoane, în timp ce în Haiti mai mult de 220.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma seismului din luna ianuarie, arată AFP.

Cutremurul din Chile a avut magnitudinea de 8,8 pe scara Richter, fiind unul dintre cele mai puternice din ultimul secol. Cu toate acestea, numărul victimelor a fost unul relativ mic datorită respectării normelor antiseismice şi a nivelului de pregătire a populaţiei. Cutremurul din Haiti a avut o magnitudine de 7,7 grade, însă pagublele şi pierderile de vieţi omeneşti au fost mult mai mari.

Clădirile din Haiti, morminte pentru locatari

Potrivit experţilor în seismologie, cele două cutremure nu au legătură între ele din punct de vedere geologic, rupturile având loc pe falii diferite. Cutremurul din Haiti a fost resimţit la o intensitate mai mare din cauza faptului că s-a produs la o adâncime mai mică, de aprovimativ zece kilometri sub scoarţa terestră, explică specialiştii. În Chile, însă, cutremurul s-a produs în ocean, la 35 de kilometri adâncime, ceea ce a amortizat şocul.

HAOS ÎN HAITI: PESTE 220.000 DE MORŢI


Numărul relativ redus de victime în urma seismului din Chile este explicat de experţi şi prin respectarea normelor antiseismice şi a pregătirii populaţiei. ?Haiti nu era pregătit pentru o calamitate de asemenea anvergură?, susţine Roger Bilham, profesor de geologie la Universitatea din Colorado.

"În Haiti, clădirile erau foarte fragile. Cei care le-au construit în urmă cu 20-30 de ani au construit morminte pentru locatarii lor", a declarat profesorul Roger Bilham.

SEISMUL DIN CHILE: SUTE DE MORŢI ŞI 2 MILIOANE DE SINISTRAŢI

Chile este mai dezvoltat din punct de vedere economic decât Haiti şi dispune de servicii de intervenţie mai bine pregătite. În plus, statul sud-american are cel mai mare număr de seismologi din lume raportat la nivelul populaţiei, iar structura clădirilor este din oţel forjat, material care are o anumită elasticitate şi atenuează efectele cutremurelor.
Chile se află într-una din zonele cele mai active din punct de vedere seismic din lume. Cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată, de 9,5 grade, a fost înregistrat în Chile, în localitatea Valdivia, la 22 mai 1960.
Antena3.ro

×
x close