Antena 3 CNN Externe SUA pune a doua cea mai mare recompensă din istorie pentru iranianul care a plănuit asasinatul împotriva consilierului lui Trump

SUA pune a doua cea mai mare recompensă din istorie pentru iranianul care a plănuit asasinatul împotriva consilierului lui Trump

iranian cautat de fbi
FBI îl caută pe Poursafi iar recompensa e fabuloasă, 20 de milioane de dolari. Sursa foto: FBI
de Mihai Paul    |    27 Sep 2024   •   00:58

SUA oferă o recompensă de 20 de milioane de dolari (15 milioane de lire sterline) pentru informații care conduc la arestarea unui iranian acuzat că a plănuit asasinarea fostului consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump, John Bolton, conform bbc.com.

Este a doua recompensă oferită de SUA după cea de 25 de milioane de dolari pentru informaţii despre liderul Al-Quaeda, Ayman al-Zawahiri.

Shahram Poursafi, membru al Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) din Iran, este acuzat că a încercat să angajeze infractori din SUA pentru a-l ucide pe John Bolton, un critic vocal al Iranului, în schimbul sumei de 300.000 de dolari.

Anunțul privind recompensa vine în aceeași săptămână în care Trump a declarat că a fost informat de serviciile secrete americane cu privire la un presupus complot iranian de asasinare împotriva sa.

Iranul a negat anterior orchestrarea unor comploturi de asasinare a unor oficiali ai lui Trump sau de interferență în afacerile SUA.

Oficialii spun că, din octombrie 2021 până în aprilie 2022, Poursafi a încercat să angajeze „elemente criminale din Statele Unite” pentru a-l ucide pe Bolton în Washington DC sau Maryland.

Unul dintre potențialii asasini pe care i-a contactat era o sursă confidențială pentru anchetatorii americani, potrivit Departamentului de Stat.

Poursafi i-ar fi spus persoanei respective că, după ce va finaliza asasinarea lui Bolton, „va avea o a doua misiune de asasinare pentru el”.

Presupusa sa motivație a fost răzbunarea împotriva SUA pentru asasinarea generalului iranian Qasem Soleimani, care a fost ordonată de Trump când acesta se afla la Casa Albă, potrivit oficialilor.

Departamentul de Justiție al SUA l-a acuzat pe Poursafi de presupusul complot de crimă în 2022 . Acesta rămâne în libertate, iar oficialii spun că nu se crede că se află în SUA.

Vicepreședintele iranian Mohammad Javad Zarif, într-un interviu acordat NBC News în această săptămână, a negat acuzațiile potrivit cărora guvernul său a încercat să ucidă criticii iranieni în străinătate.

„Noi nu asasinăm oameni, dar realitatea este că ei au asasinat un general iranian venerat”, a declarat el.

Bolton, vorbind joi pentru NBC, a declarat că SUA ar trebui să fie „mai proactive” cu privire la amenințările iraniene.

„Nu cred că a rămâne într-un mod pasiv în această privință este cea mai bună cale de urmat. Știm că aceasta este mai mult decât o speculație inutilă în Teheran”, a spus Bolton.

Trump a postat pe site-ul de socializare X, fostul Twitter, că există „mari amenințări la adresa vieții mele din partea Iranului”.

Anchetatorii americani nu au sugerat că Iranul ar fi fost implicat în vreuna dintre cele două tentative recente de asasinat împotriva lui Trump, la un miting în Pennsylvania și la terenul său de golf din Florida.

Între timp, FBI și agențiile de informații americane au susținut că hackerii iranieni au furat și au încercat să distribuie informații eronate despre campania electorală a lui Donald Trump.

×
Subiecte în articol: Iran SUA Trump
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close