Antena 3 CNN Externe 2 avioane britanice au interceptat un bombardier rus

2 avioane britanice au interceptat un bombardier rus

2 avioane britanice au interceptat un bombardier rus
22 Aug 2007   •   08:20

Două avioane britanice de vânătoare au interceptat un bombardier strategic rusesc care se apropia de spaţiul aerian al Marii Britanii. Incidentul s-a petrecut vineri, dar a fost anunţat abia marţi de Ministerul Apărării de la Londra. Tot vineri, preşedintele Vladimir Putin anunţa reluarea patrulării permanente a bombardierelor strategice, activitate suspendată după destrămarea Uniunii Sovietice.

Bombardierul rusesc Tu-95 a fost escortat de două aparate Eurofighter Typhoon. Incidentul s-a produs deasupra Atlanticului de Nord, în timpul unor aplicaţii ale forţelor aeriene ruse. Aviaţia militară rusă susţine că, în timpul exerciţiilor, aparatele sale au fost urmărite de "21 avioane de vânătoare ale NATO".

"Întâlnirile" de acest gen erau frecvente în timpul războiului rece, dar au devenit, de atunci, foarte rare. În ultimele luni, însă, avioanele ruseşti s-au mai apropiat de câteva ori de spaţiul aerian al NATO. Vineri, preşedintele Putin a anunţat reluarea zborurilor bombardierelor strategice cu rază mare de acţiune. Zborurile fuseseră suspendate în 1992 din motive financiare. Acum, Rusia are din nou bani pentru asemenea misiuni destinate să-i reafirme statutul de mare putere militară.

Putin a vizitat marţi un salon aeronautic internaţional de lângă Moscova, cea mai amplă manifestare de acest gen de la destrămarea Uniunii Sovietice. Preşedintele a subliniat că Rusia rămâne un lider mondial în tehnologia aviatică militară. Răcirea relaţiilor cu Statele Unite nu pare să aibă efecte şi în plan economic: în cadrul salonului, un mare concern rusesc producător de titan a semnat un important contract cu grupul Boeing, pentru fabricarea unor piese ale viitorului model 787.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close