Antena 3 CNN Externe 2 ani de la atentatele de la Londra

2 ani de la atentatele de la Londra

2 ani de la atentatele de la Londra
07 Iul 2007   •   10:13

Sâmbătă se împlinesc 2 ani de la tragicele atentate de la Londra. Atacurile comise de patru terorişti-kamikaze au vizat sistemul de transport londonez. 56 de oameni au murit atunci, printre care şi o româncă. Autorităţile au anunţat că nu vor exista momente de reculegere la nivel naţional şi, la dorinţa familiilor, nici ceremonii de anvergură. În jurul orei locale 9, supravieţuitorii şi rudele victimelor se vor aduna în staţia de metrou King's Cross, unde a explodat prima bombă, pentru a depune coroane de flori, în memoria victimelor atacurilor.

Ziua de 7 iulie 2005 a cutremurat Regatul Unit. Dimineaţa, la o oră de vârf, britanicii au trecut prin clipe de coşmar. O serie de explozii puternice aveau să lovească sistemul de transport din Londra. Trei bombe au explodat aproape simultan în trei staţii de metrou. La numai o oră, un autobuz plin cu oameni a fost distrus de o a patra deflagraţie. 56 de persoane, printre care cei patru atacatori, şi-au pierdut viaţa. Printre decedaţi s-a numărat şi românca Mihaela Otto. Alţi 700 de oameni au fost răniţi. Staţiile metroului londonez au fost evacuate imediat, iar străzile din apropiere închise.

Atacurile au coincis cu debutul summit-ului G8 al statelor puternic industrializate, organizat în Scoţia şi au avut loc la numai o zi după ce Londra a obţinut aprobarea de a organiza Jocurilor Olimpice în 2012. Autorii atentatelor au fost identificaţi cu ajutorul camerelor de supraveghere. Trei dintre ei erau britanici de origine pakistaneză, iar al patrulea era un britanic de origine jamaicană, convertit la Islam. Bombele, ce conţineau câte 4,5 kg de explozibil extrem de puternic şi uşor de procurat, au fost ascunse în rucsacurile atacatorilor.

Autorităţile de la Londra au asociat imediat atentatele cu organizaţia teroristă Al-Qaida. Un raport al Parlamentului britanic, întocmit în luna mai a anului trecut, preciza că doar doi dintre atacatorii sinucigaşi au avut ?probabil? legătură cu organizaţia condusă de Osama Bin Laden. La 21 iulie 2005, la doar două săptămâni după primele atentate, Londra se confruntă cu un nou val de atacuri, însă de această dată bombele nu au mai explodat. Ameninţarea terorismului este încă prezentă în Marea Britanie, la doi ani de la atacuri. Din iulie 2005, Guvernul de la Londra expulzat mai mulţi imami extremişti şi a aplicat o nouă formă de detenţie la domiciliu a persoanelor suspectate că ar reprezenta un pericol la adresa securităţii ţării. Atentatele eşuate de săptămâna trecută, din Londra şi Glasgow pun însă la îndoială capacitatea autorităţilor de a face faţă situaţiei.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close