Atmosfera rămâne foarte tensionată în provincia Xinjiang, din vestul Chinei, după sângeroasele ciocniri interetnice de acum câteva zile. Musulmanii uiguri, foarte numeroşi în această regiune, s-au confruntat cu etnicii chinezi. Autorităţile susţin că majoritatea victimelor provin din rândul chinezilor. Acum, nimeni nu pare să mai înţeleagă cum s-a ajuns aici.
Forţele de securitate patrulează în număr mare pe străzi, pentru a preveni orice incident. Vineri, în ziua marii rugăciuni săptămânale musulmane, o parte din moschei au fost închise, iar la altele ritualul a fost scurtat la minimum. Ziariştii străini nu au voie să părăsească hotelul decât pentru a merge la aeroport, iar de acolo - în ţările lor de origine.
În acest timp, uigurii emigraţi în străinătate şi simpatizanţii lor continuă manifestaţiile împotriva guvernului chinez. Cele mai ample proteste au avut loc în Turcia, unde uigurii sunt priviţi nu doar ca fraţi de credinţă musulmani, ci şi ca rude îndepărtate, deoarece limba lor are aceeaşi origine cu turca.
Premierul turc nu a ezitat să asemene tulburările din Xinjiang cu un genocid împotriva uigurilor. ?Cuvântul atrocitate este cel mai potrivit pentru a descrie o situaţie care este aproape un genocid, în care sute de oameni au fost ucişi şi peste o mie ? răniţi?, a spus Recep Tayyip Erdogan.
Congresul Mondial Uigur, din exil, susţine că reprimarea răscoalei a făcut peste 1.000 sau poate chiar 3.000 de victime, cu mult peste bilanţul oficial al guvernului de la Beijing.
Antena 3