Antena 3 CNN Externe 150 de români evacuaţi cu forţa din Italia şi Spania

150 de români evacuaţi cu forţa din Italia şi Spania

150 de români evacuaţi cu forţa din Italia şi Spania
22 Iun 2007   •   18:23

Ciocniri violente la periferia oraşului Milano. Peste o sută de rromi de origine română au fost evacuaţi cu forţa de carabinieri dintr-o tabără amenajată pentru nomazi. Oamenii nu corespundeau criteriilor stabilite de administraţia oraşului, afirmă autorităţile. Rromii spun însă că nu au unde să se ducă şi s-au apărat cu ce le-a ieşit în cale: canistre, sticle sau pietre. Tărăboiul a început când cele peste 20 de familii de rromi au primit ordin de evacuare. Nu se încadrau în cerinţele stabilite de administraţia oraşului şi nu puteau să rămână în tabăra de la marginea de nord-vest a oraşului.

Furioşi, rromii au dat foc unor grămezi de gunoie şi au atacat forţele de ordine şi pompierii, veniţi să stingă incendiul. Unul dintre carabinieri a fost rănit. ?Suntem disperaţi! De trei luni suntem verificaţi şi plătim taxe. Când întreb motivul, îmi zice: Pleacă! Pleacă acasă! Care casă? Casa noastră e rulota, noi suntem rromi! Trăim ca acum două sute de ani. Cum să supravieţuim aşa??.

După ce situaţia s-a mai calmat, rromii evacuaţi au încercat să pătrundă într-o altă tabără din apropiere. Aici s-au confruntat, însă, cu ocupaţii adăpostului, şi ei rromi. De teama unor noi dispute, autorităţile au încercat să găsească soluţii pentru rezolvarea situaţiei. Până atunci, primăria din Milano le-a permis rromilor să petreacă noaptea într-un adăpost social al municipalităţii.

54 de români au fost scoşi dintr-o casă părăsită din sudul Spaniei. Evacuaţii, printre care şi câţiva minori, locuiau ilegal într-un imobil din Cordoba. După mai multe ordine de evacuare nerespectate, poliţia a fost nevoită să intervină pentru a-i goni pe români de pe proprietatea privată. Operaţiunea s-a desfăşurat paşnic.

Observator

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close