Antena 3 CNN Externe 15 morți într-o busculadă la cea mai mare festival religios din lume, în India. ”Erau oameni întinși peste tot, nu știu dacă erau vii”

15 morți într-o busculadă la cea mai mare festival religios din lume, în India. ”Erau oameni întinși peste tot, nu știu dacă erau vii”

G.M.
3 minute de citit Publicat la 07:55 29 Ian 2025 Modificat la 07:59 29 Ian 2025
busculada in india la festival religios
15 morți într-o busculadă la cea mai mare festival religios din lume, în India. FOTO: Profimedia Images

O busculadă produsă la cea mai mare adunare religioasă din lume, în India, a ucis cel puţin 15 persoane şi a rănit multe altele, a declarat miercuri pentru AFP un medic prezent la festivalul Kumbh Mela, scrie The Guardian. Guvernul nu a transmis încă un bilanț oficial, dar oficialii locali vorbesc de 38 sunt morți. Imaginile de la fața locului arată scene haotice, cu oameni care își caută disperați rudele și polițiști care încearcă să țină mulțimea sub control.

Nu e prima oară când au loc busculade mortale la festivalurile religioase indiene, iar Kumbh Mela, cu mulţimile sale inimaginabile de credincioşi, avea deja un istoric sumbru înainte de ultimul incident din primele ore ale dimineţii.

Festivalul de şase săptămâni este cel mai important eveniment din calendarul religios hindus, iar milioane de oameni erau aşteptaţi să participe miercuri la o zi sacră de îmbăiere rituală. 

„Cel puţin 15 persoane au murit pentru moment. Alţii sunt trataţi”, a declarat medicul de la locul festivalului din Prayagraj.

Echipele de salvare au fost văzute lucrând cu pelerinii pentru a transporta victimele de la locul accidentului pe un teren plin de haine, pantofi şi alte obiecte aruncate. Ofiţeri de poliţie s-au deplasat prin zonă transportând pe targă trupurile victimelor acoperite cu pături groase. Rudele aşteptau veşti în faţa unui cort mare care serveşte drept spital construit special pentru festival, la aproximativ un kilometru de locul accidentului.

Miercuri marchează una dintre cele mai sfinte zile ale festivalului, când sfinţii îmbrăcaţi în şofran ar fi trebuit să conducă milioane de oameni într-o procesiune de purificare a păcatelor printr-o baie rituală la confluenţa râurilor Gange şi Yamuna. Dar, în schimb, oficialii s-au plimbat pe locul festivalului cu megafoane care îi îndemnau pe pelerini să stea departe de cursurile de apă. „Cerem cu umilinţă tuturor credincioşilor să nu vină la locul principal de scăldat. Vă rugăm să cooperaţi cu personalul de securitate”, a transmis un membru al personalului festivalului, prin megafonul său.

Numeroşi pelerini au decis să plece mai devreme de la festival.

”Erau oameni întinși peste tot, nu știu dacă erau morți sau vii”

Akanksha Rana, oficial al guvernului local, a declarat pentru agenţia de presă Press Trust of India (PTI) că haosul a început după prăbuşirea unor bariere de control al mulţimii.

Pelerinul Malti Pandey a declarat pentru AFP că se îndrepta să se scalde în râu de-a lungul unui traseu pietonal baricadat când a început îmbulzeala. „Dintr-o dată, o mulţime a început să împingă şi mulţi oameni au fost striviţi”, a declarat bărbatul în vârstă de 42 de ani.

Martorii au povestit momentele de haos: „Aveam baricade în fața noastră și polițiști cu bastoane pe cealaltă parte. Cei din spate împingeau foarte puternic,  oamenii au început să cadă. Erau oameni întinși peste tot, nu știu dacă erau morți sau vii”, a spus Vijay Kumar, care a venit la festival din orașul Patna.

O femeie a spus că și mama ei era în mulțime: „Oamenii au continuat să se calce în picioare unii pe alții. Mama mea a murit”, a spus ea.

Până la 400 de milioane de pelerini sunt așteptați până în 26 februarie

Kumbh Mela îşi are rădăcinile în mitologia hindusă, o luptă între zeităţi şi demoni pentru controlul unui ulcior care conţine nectarul nemuririi. Organizatorii au comparat amploarea festivalului din acest an cu cea a unei ţări temporare, estimând că până la 400 de milioane de pelerini vor participa la evenimentul religios până în 26 februarie.

Conştientă de riscul unor accidente mortale în mulţime, Poliţia a instalat în acest an sute de camere la locul festivalului şi pe drumurile care duc la tabăra întinsă, montate pe stâlpi şi pe o flotă de drone aeriene. Reţeaua de supraveghere este conectată la un centru sofisticat de comandă şi control, menit să alerteze personalul în cazul în care o parte a mulţimii se concentrează atât de mult încât reprezintă o ameninţare la adresa siguranţei.

Mai mult de 400 de persoane au murit călcate în picioare sau înecate la Kumbh Mela într-o singură zi a festivalului din 1954, unul dintre cele mai mari bilanţuri ale unui dezastru legat de mulţime la nivel mondial. Alte 36 de persoane au murit strivite în 2013, ultima dată când festivalul a fost organizat în oraşul nordic Prayagraj.

 

×
x close