
120.000 de echipamente de protecție sunt retrase temporar de Executivul britanic. Atunci când a fost supus unor teste de rezistență, experții au descoperit crăpături microscopice în armura de luptă îmbunătățită (ECBA), care ar fi trebuit să fie schimbat în 2023. Armurile ar fi trebuit să fie înlocuite în 2023, dar decizia a fost amânată cu patru ani de fostul Guvern din motive economice, scrie The Guardian.
Luke Pollard, ministrul Forțelor Armate, a cerut comandanților tuturor structurilor la sfârșitul săptămânii să solicite înlocuirea de urgență a echipamentului de protecție, care este folosit cu precădere de forțele marine. De asemenea, este folosit și de armata britanică în regiuni cu amenințare scăzută.
Ministrul Apărării „nu va tolera acest risc”, a scris Pollard, când a cerut ca echipamentul anti-glonț să fie retras de îndată. A adăugat că procesul de înlocuire ar fi trebuit să se încheie până în 2027, dar va fi accelerat.
Surse din Partidul Laburist au spus pentru The Guardian că responsabili sunt Conservatorii, care „au lăsat trupele militare vulnerabile cu echipament deficient”.
„Este clar că nu e acceptabil pentru nimeni ca forțele noastre armate să fie îngrijorate în legătură cu calitatea echipamentului de protecție”, a mai spus Pollard, relatează The Guardian.
Această armură de luptă îmbunătățită (ECBA) se folosește de mai bine de 30 de ani și include plăci de protecție atât în față, peste inimă, cât și în spate, dar nu a fost folosită de forțele britanice în Irak sau Afganistan tocmai din cauză că protecția pe care o oferă este limitată.
Însă este folosită de forțele marine pentru că echipamentul nou este mai greu și nu poate fi utilizat în apă. De asemenea, este folosită și la instrucții, dar și de Garda Națională.
10% din armurile de acest tip sunt defecte, cred specialiștii. O dată retrase, vor fi testate pentru a se stabili dacă mai pot fi folosite. Astfel, Ministerul Apărării speră să mai facă economie, astfel dacă echipamentul de protecție se dovedește sigur va fi trimis înapoi.
Deși Partidul Laburist a promis că va crește cheltuielile cu Apărarea de la 2,33% din PIB la 2,5% din PIB, miniștrii de resort au refuzat să înainteze o dată pentru acest obiectiv.
„Lucrăm din greu să ajungem la 2,5%”, a spus premierul Keir Starmer, la Bruxelles, luni.
Ministerul Apărării a transmis că utlizarea echipamentului defect a fost „suspendată peste tot, mai puțin în situații de neevitat” ca o precauție, după rezultatul testărilor regulate.