Antena 3 CNN Externe 12 ani de la masacrul de la Srebreniţa

12 ani de la masacrul de la Srebreniţa

12 ani de la masacrul de la Srebreniţa
11 Iul 2007   •   13:49

Peste 30.000 de oameni, rude ale victimelor masacrului de la Srebreniţa, de acum 12 ani, au luat parte miercuri la comemorarea celui mai cumplit carnagiu înregistrat în Europa după cel de-al doilea război mondial. Alte 465 de victime identificate ale masacrului din 1995, au fost înhumate, în cadrul unei ceremonii emoţionante. Peste 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani din Srebreniţa au fost executaţi pe 11 iulie 1995, după capturarea oraşului de către forţele sârbe bosniace.

Oamenii au venit din toate colţurile Bosniei, la cimitirul Potocari, din apropiere de Srebreniţa, pentru a-i comemora pe cei dragi. Osemintele victimelor recent identificate şi dezgropate în împrejurimi, şi-au găsut odihna, după 12 ani de la masacru, în cimitirul memorial.

La ceremonia comemorativă a luat parte şi procurorul-şef al Tribunalului Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie, Carla del Ponte.

Autorităţile au sporit măsurile de securitate în apropierea ceremoniei, şi au desfăşurat în zonă peste 2.000 de poliţişti. Evenimentul a fost organizat într-un moment extrem de tensionat. Srebreniţa este inclusă în prezent în Republica sârbilor bosniaci, însă liderii musulmani cer trecerea oraşului sub autoritatea lor, după ce în luna februarie, Curtea Internţională de Justiţie a calificat masacrul drept ?genocid?.

Răspunzători de comiterea genocidului, foştii lideri sârbi bosniaci Radovan Karagici şi Ratko Mladici se află încă în libertate. Cei doi sunt daţi în urmărire internaţională.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close