Antena 3 CNN Externe 100 de jurnalişti au murit practicând meseria

100 de jurnalişti au murit practicând meseria

100 de jurnalişti au murit practicând meseria
25 Apr 2007   •   13:13

O sută de jurnalişti au fost ucişi în lumea întreagă în 2006, acesta fiind cel mai însângerat an din istoria acestei profesii, potrivit raportului anual publicat de Institutul Internaţional al Presei. Pentru a patra oară consecutiv, Irakul a primit titlul de cea mai periculoasă ţară din lume pentru jurnalişti. 46 de reprezentanţi ai acestei profesii au fost ucişi "aproape în toate cazurile, în cadrul unor asasinate la comandă", indică raportul care a analizat 180 de ţări.

Astfel de asasinate au mai avut loc în alte 23 de ţări, printre care se numără Filipine (10), Mexic (7), Sri Lanka (5), Pakistan (4), Afganistan (3), Columbia (3), Venezuela (2), Rusia (2), India (2) şi China (2), informează Mediafax. Victimele au fost, în general, jurnalişti locali, iar vinovaţii au rămas de cele mai multe ori nepedepsiţi.

În paralel cu asasinatele, un număr important de ţări au continuat să încalce libertatea de exprimare, făcând din jurnalism o meserie aproape imposibil de practicat. Între aceste ţări se remarcă Turkmenistan, Coreea de Nord, Libia, Siria şi Arabia Saudită. În ţări precum Zimbabwe, Gambia, Republica Democrată Congo şi Rusia, jurnaliştii au fost urmăriţi penal fără motiv.

Singura ţară din Europa unde au fost ucişi jurnalişti anul trecut a fost Rusia. Un astfel de exemplu asasinarea neelucidată a jurnalistei de investigaţie Anna Politkovskaia, pe 7 octombrie, la Moscova. Cazul "subliniază pericolele la care sunt supuşi jurnaliştii din Rusia şi stârneşte întrebări în ceea ce priveşte dorinţa autorităţilor de a ancheta aceste crime", spune IPI care adaugă că, din 1997, în această ţară au fost ucişi 43 de jurnalişti.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close