Astfel de asasinate au mai avut loc în alte 23 de ţări, printre care se numără Filipine (10), Mexic (7), Sri Lanka (5), Pakistan (4), Afganistan (3), Columbia (3), Venezuela (2), Rusia (2), India (2) şi China (2), informează Mediafax. Victimele au fost, în general, jurnalişti locali, iar vinovaţii au rămas de cele mai multe ori nepedepsiţi.
În paralel cu asasinatele, un număr important de ţări au continuat să încalce libertatea de exprimare, făcând din jurnalism o meserie aproape imposibil de practicat. Între aceste ţări se remarcă Turkmenistan, Coreea de Nord, Libia, Siria şi Arabia Saudită. În ţări precum Zimbabwe, Gambia, Republica Democrată Congo şi Rusia, jurnaliştii au fost urmăriţi penal fără motiv.
Singura ţară din Europa unde au fost ucişi jurnalişti anul trecut a fost Rusia. Un astfel de exemplu asasinarea neelucidată a jurnalistei de investigaţie Anna Politkovskaia, pe 7 octombrie, la Moscova. Cazul "subliniază pericolele la care sunt supuşi jurnaliştii din Rusia şi stârneşte întrebări în ceea ce priveşte dorinţa autorităţilor de a ancheta aceste crime", spune IPI care adaugă că, din 1997, în această ţară au fost ucişi 43 de jurnalişti.
Antena3.ro