Antena 3 CNN Externe 10 motive pentru care Rusia revendică Polul Nord

10 motive pentru care Rusia revendică Polul Nord

10 motive pentru care Rusia revendică Polul Nord
06 Aug 2007   •   10:22

Harley Balzer, profesor în cadrul Universităţii Georgetown a enumerat zece ?motive? pentru care Rusia trebuie să revendice Polul Nord, relatează ?The Moscow Times?. Asta după ce o echipă de exploratori ruşi a ajuns joia trecută la Polul Nord pentru a găsi dovezi geologice că lanţul muntos care traversează regiunea polară este o continuare a platoului continental rus, ceea ce i-ar da Moscovei dreptul să exploateze petrolul şi gazele naturale din zona arctică. Iată cele zece motive ca să revendici Polul Nord, dacă eşti un lider rus:

10. Dacă nu dispui de tehnologia necesară ca să exploatezi zăcămintele de gaze de la Ştokman, revendicarea unei alte surse importante de hidrocarburi aflate sub gheaţă te va ajuta să înveţi cum se face.
9. Această situaţie atrage atenţia publică. A existat un pericol ca preşedintele SUA George W. Bush să vrea să uite tot legat de Rusia după ce Vladimir Putin a prins ultimul peşte din apele Kennebunkport.
8. Putin va avea nevoie de o nouă slujbă începând din martie. Dacă echipajul de pe spărgătorul de gheaţă rus rămâne la Polul Nord până atunci, el ar putea câştiga alegerile locale fără probleme.
7. Dacă ruşii nu se grăbesc să revendice Polul Nord, preşedintele venezuelean Hugo Chavez ar putea să le-o ia înainte.
6. Gazprom se pregăteşte pentru o ofertă publică iniţială, iar Polul Nord reprezintă o modalitate de a-şi spori rezervele de petrol şi gaze fără să se chinuie să mai cartografieze restul Siberiei.
5. Oamenii de ştiinţă ruşi au acceptat în sfârşit realitatea încălzirii globale. După ce permafrostul se va topi, Arcticul va fi singurul uscat de la est de Ekaterinburg.
4. Este o păcăleală. Ruşii nu vor de fapt Polul Nord, ci să sperie într-atât Uniunea Europeană încât să obţină o fâşie din litoralul mediteranean în schimbul renunţării la revendicare.
3. Dacă dovedesc că lanţul Lomonosov se întinde până la Polul Nord, ruşii ar putea avea dreptul să-l revendice. Acest lucru a oferit enorme oportunităţi în arena internaţională. Geologii turci au descoperit că probe de stâncă le susţin proprietatea asupra întregului litoral al Mării Negre până la Dunăre. Japonia şi-a stabilit drepturi geologice asupra insulelor Kurile şi Sahalin. Iar geologii americani au descoperit că fâşia de uscat din Marea Bering este o prelungire a Alaskăi, susţinând revendicarea de către SUA a tot ce se află la est de Urali.
2. Din cauza politicilor demografice de succes ale guvernului, Extremul Orient şi Siberia au devenit periculos de suprapopulate. Este nevoie de alte teritorii.
1. Un partid politic care are drept mascotă un urs (Rusia Unită, pro-Kremlin) ar putea avea probleme la alegerile din decembrie pentru Duma de Stat dacă nu mai găseşte câţiva urşi.

Rompres

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close