
Jose Gregorio Gonzalez, un venezuelean care a venit în SUA pentru a-i dona un rinichi fratelui său mai mic, a aflat săptămâna aceasta că va fi deportat. În urma apelurilor disperate ale familiei sale pentru eliberarea din custodia imigrației pe motive umanitare, el a primit o suspendare a deportării, a declarat un avocat, potrivit jurnaliştilor de la CNN.
Deși este temporară decizia de suspendare a deportării, Jose Gregorio Gonzalez şi-a ajutat fratele mai mic, pe Jose Alfredo Pacheco, pe care l-a însoţit la dializă.
Conform CNN, Jose Alfredo Pacheco a imigrat în Statele Unite din Venezuela în 2022 şi a solicitat azil, a spus Tovia Siegel, director al organizării și conducerii pentru justiția imigranților la Resurrection Project. Dosarul său, depus în 2023, este încă în așteptare.
La scurt timp după ce a ajuns în SUA, mai exact în apropiere de oraşul Chicago, Jose Alfredo Pacheco a început să aibă dureri abdominale puternice şi a mers la spital. În vârstă de 37 de ani, el a fost diagnosticat cu boală renală în stadiu terminal, sau insuficiență renală, a mai precizat Tovia Siegel.
Aflând diagnosticul fratelui său mai mic, Jose Gregorio Gonzalez, care are 43 de ani, a decis să vină în Statele Unite la sfârșitul lui 2023. Întâmpinând unele probleme la frontieră la prima încercare, când i s-a refuzat intrarea în SUA, la a doua încercare, a folosit o aplicație creată de Vama și Protecția Frontierei, care, în timpul administrației Joe Biden, permitea solicitanților de azil să programeze interviuri la frontieră.
"Pentru că avea o ordonanță de deportare anterioară, în acel moment, a fost reținut", a declarat a spus Tovia Siegel pentru CNN.
Jose Gregorio Gonzalez a fost eliberat câteva luni mai târziu printr-o ordonanță de supraveghere, întrucât Venezuela nu accepta zboruri de deportare la acel moment, a mai explicat Tovia Siegel. Ordonanța îi cerea să se prezinte regulat la autoritățile de imigrație și să poarte un dispozitiv de monitorizare pe gleznă, dar i-a permis să locuiască și să își îngrijească fratele în ultimul an.
"Pe parcursul acelei perioade, ei au efectuat testele necesare pentru a determina dacă Jose ar putea dona rinichiul său lui Alfredo", a mai precizat Siegel.
La începutul lui martie, pe când cei doi fraţi se pregăteau de o altă serie de analize, Jose Gregorio Gonzalez a fost reţinut din nou de autorităţi şi luat chiar din casa din Cicero, Illinois, unde locuia cu fratele său mai mic. După ce luni, un judecător a respins cererea de suspendare a deportării lui Gonzalez, în cursul zilei de miercuri, avocatul lui a primit vestea că acestuia i se va acorda o liberare umanitară. Aceasta îi va permite să rămână temporar în Statele Unite pentru a continua îngrijirea lui Jose Alfredo Pacheco şi, totodată, să poată să îi doneze un rinichi.
Tovia Siegel a precizat în cadrul interviului oferit celor de la CNN că eliberarea lui Jose Gregorio Gonzalez ar putea avea loc în cursul zilei de vineri.
Jose Alfredo Pacheco le-a spus celor care se ocupă de cazul fratelui său mai mare că, pentru a supravieţui fără un transplant de rinichi, el este nevoit să facă dializă timp de patru ore, de trei ori pe săptămână.
"Este extrem de dificil – uneori, abia reușesc să mă ridic din pat. Fratele meu este un om bun. A venit doar cu speranța de a-mi dona rinichiul său", a mărturisit Jose Alfredo Pacheco, potrivit sursei citate.
După ce Jose Gregorio Gonzalez va fi eliberat, cei doi fraţi plănuiesc să reia procesul de determinare a compatibilității pentru transplant. În cazul în care nu sunt compatibili, ei vor participa la un program numit "schimb de rinichi pereche", care conectează una sau mai multe perechi de donatori și receptori compatibili.
"Ce este destul de uimitor în legătură cu asta este că, de fapt, înseamnă că, donându-și rinichiul, Jose Gregorio ar salva efectiv viețile a două persoane – deoarece ar fi două persoane în nevoie de transplanturi care le-ar primi", a mai declarat Tovia Siegel.
Peste 90.000 de persoane din Statele Unite se aflau pe lista de așteptare pentru transplant de rinichi până pe 1 aprilie, conform unor date furnizate de oficiali americani.
Până în februarie, mai puțin de 4.500 de persoane primiseră un transplant şi doar 1.000 dintre aceste donații au venit de la donatori în viață.