Orchestra Naţională Radio a dus muzica lui George Enescu la Shanghai Spring International Festival 2013, la concertul organizat vineri într-una dintre cele mai moderne săli de concerte din China participând peste 1.500 de spectatori chinezi, conform unui comunicat remis de Radioul Public, citat de Mediafax.
Muzica lui George Enescu a entuziamat publicul de la Shanghai Oriental Art Center, în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio. Concertul a avut loc într-una dintre cele mai reprezentative şi mai moderne săli de concert din China, Shanghai Oriental Art Center, scenă inaugurată în 2005 printr-un concert susţinut de Filarmonica din Berlin.
Evenimentul s-a desfăşurat în ajunul închiderii Shanghai Spring International Music Festival, sărbătoare muzicală organizată din 1960, manifestarea de acest gen cu cea mai lungă tradiţie din China.
Ediţia din acest an este una aniversară şi poartă numărul 30. Inaugurat pe 28 aprilie, festivalul se încheie pe 18 mai, cu un concert al Orchestrei simfonice din Praga, la finalul unui maraton de 52 de spectacole şi concerte desfăşurate în diferite teatre şi săli de concert ale metropolei cu 18 milioane de locuitori.
La ediţia din acest an au participat ansambluri artistice importante din zece ţări, printre care Franţa, Germania, Cehia, Anglia şi România, care au prezentat atât partituri din ţara din care veneau, cât şi lucrări celebre în spaţiul chinez.
În acest context, lucrările "Rapsodia I" şi "Simfonia I" de Enescu, în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio, dirijată de Tiberiu Soare, s-au bucurat de succes de public, deşi muzica respectivă era auzită pentru prima oară de cei peste 1.500 de spectatori chinezi care au umplut sala de la Shanghai.
Conform comunicatului, satisfacţia muzicienilor români a fost cu atât mai mare cu cât celebritatea pianistei chineze Xie Jingxian în interpretarea "Concertului nr. 2 pentru pian şi orchestră" de Brahms, răsplătită cu minute de aplauze de public, a fost echilibrată de "strălucirea si spectaculozitatea bijuteriei muzicale pe o binecunoscută temă folclorică, 'Ciocârlia', piesa românească celebră în China", care a încheiat seara în versiunea violonistului Gabriel Croitoru şi a Orchestrei Naţionale Radio dirijată de Tiberiu Soare.
Participarea la acest eveniment face parte dintre evenimentele speciale dedicate împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea Radio România şi a Orchestrei Naţionale Radio. De asemenea, momentul reprezintă o continuare după concertul susţinut de Orchestra Naţională Radio cu trei ani în urmă, în iulie 2010, cu ocazia Expoziţiei Universale de la Shanghai.