Antena 3 CNN Festivalul Enescu Festivalul Internaţional George Enescu vă provoacă să reinventaţi Bucureştiul!

Festivalul Internaţional George Enescu vă provoacă să reinventaţi Bucureştiul!

3 minute de citit Publicat la 12:32 02 Iul 2013 Modificat la 12:32 02 Iul 2013
Festivalul Internaţional George Enescu vă provoacă să reinventaţi Bucureştiul!
Foto: www.festivalenescu.ro
Odată cu ediția 2013, Festivalul Internațional George Enescu se extinde și lansează un nou și ambițios proiect cultural, care se va desfășura în același timp cu Festivalul, între 1 și 28 septembrie 2013: Bucureștiul Creativ, prin care Festivalul transmite public, în țară și în străinătate, un mesaj despre valorile și creativitatea românilor.

Festivalul lansează o invitație către companiile, organizațiile neguvernamentale, instituțiile de cultură și artiștii români pentru a se alătura în cadrul proiectului cultural cu lucrările, inițiativele sau evenimentele lor și a expune în cele mai vizibile spații publice ale Bucureștiului.

Proiectele propuse trebuie să promoveze teme inspirate din Festival și valori care contribuie la un spațiu public care inspiră oamenii să se deschidă și să formeze o comunitate: bine, libertate, responsabilitate, solidaritate, frumos, respect, implicare, participare, creativitate, deschidere, curaj, tenacitate, cooperare, onestitate, corectitudine, comunicare, inițiativă, generozitate, compasiune, eleganță, comunitate. Proiectele nu pot promova servicii, produse sau mărci comerciale.Organizatorii pun la dispoziție un brief de creație și reguli de participare pe site-ul Festivalului. Aplicanții își asigură finanțarea propriilor proiecte, în timp ce Festivalul George Enescu va asigura identitatea vizuală a Bucureștiul Creativ, va susține prin comunicare de presă toate proiectele participante și va da sprijin pentru obținerea aprobărilor. Proiectele pot fi trimise pe adresa [email protected], cu mențiunea la subiect Bucureștiul Creativ, până la data de 25 iulie 2013. Propunerile selectate vor fi anunțate de organizatori până pe data de 10 august, odată cu locul unde vor fi amplasate.

Bucureștiul Creativ își propune să transforme Capitala, prin încurajarea creativității, a participării în spațiul public și a valorilor care sudează comunitatea, ca răspuns la nemulțumirea cotidiană și la campaniile negative care îi vizează adesea pe români. Spații din apropierea sălilor de concerte în care se va desfășura Festivalul vor fi reinventate prin obiecte de artă urbană, instalații, expoziții, evenimente de stradă, precum și prin participarea publicului larg și printr-o conectare interactivă cu mediul online.

Bucureștiul Creativ va fi un spațiu magic, al creativității și al valorii, al muzicii și al artelor plastice, deschis tuturor, un spațiu care inspiră oamenii să intre într-o comunitate care împărtășește valori și ia parte la trăirea creației artistice. Va fi o declarație de valoare despre cum suntem noi, românii”, a declarat presei Oana Marinescu, directorul de comunicare al Festivalului. 

Până în acest moment, s-au înscris sau și-au exprimat intenția de a participa în Bucureștiul Creativ:

- 38 de artiști de instalație, pictură, grafică, ceramică - din cinci țări SUA, Marea Britanie, Armenia, România, Polonia (proiectul
E-Bienale, curator Ilina Schileru – detalii suplimentare sunt pe www.ebienale.ro)

  • - 24 de regizori din 13 țări vor avea proiecții în cadrul secțiunii video ”Enescu screenings”, proiectată la Digiplex Grand Cinema (curator Daniel Djamo)
     
  • - Companii cu propriile instalații și evenimente, precum Rompetrol, DC Communication, La Mama
     
  • - Organizații media și instituții de cultură, precum Adevărul, Gazeta Sporturilor, Institutul Francez, Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”
     
  • - Comunitatea online ”273 de locuri pe care să le vezi înainte de a pleca din România”
     
  • Cum va arăta Bucureștiul creativ?

    Bucureștiul Creativ va purta amprenta și spiritul lui George Enescu, reinterpretate prin identitate vizuală, prin creație în forme plastice, prin promovarea valorilor în care Maestrul a crezut. „Nu devii bătrân fiindcă ai trăit un număr de ani, devii bătrân fiindcă ai dezertat de la idealul tău. Anii ridează pielea, dar renunţarea la ideal ridează sufletul”, spunea George Enescu.

    În spațiile verzi din jurul principalelor săli de concerte – Ateneul Român și Sala Mare a Palatului – va fi Grădina Festivalului cu lucrări de artă ale tinerilor artiști, selectați în cadrul Bienalelor de Artă și Design ale Festivalului (E-Bienale).

     Piața Festivalului va găzdui pe scena sa concerte și evenimente muzicale.

    Orașul Festivalului:

  • - Locații publice foarte populare din centrul Bucureștiului (Piața Universității, Piața Colțea, Centrul Vechi) vor fi amenajate cu obiecte de artă urbană realizate de diverși actori din spațiul public.
     
  • - În restaurante și spații de servicii publice, veți descoperi surprize inspirate de magia Festivalului.
     
  • - Cu ajutorul partenerilor noștri, vom fi prezenți în locuri publice cu afișe și publicații ale Festivalului.
     

  • Împărțim Bucureștiul Creativ cu toți cei care iubesc Festivalul George Enescu, care cred că Bucureștiul poate să fie altfel: oferim fișiere care pot fi descărcate gratis de pe site-ul nostru, pentru a spune”Festivalul Enescu este și al meu!”.

    Transmisiile Festivalului – ieșim din sălile de concert și , pentru prima oară, Festivalul va face transmisii live de la o parte din concerte în sălile de cinema ale Digiplex Grand Cinema, ale Institutului Francez din București și pe ecrane amplasate în oraș și în țară.

    Toate spațiile inedite ale Festivalului, precum și sălile de concerte urmează să fie publicate pe Harta Festivalului, o inițiativă unică, accesibilă în curând pe website-ul Festivalului și pe aplicația Festivalului

    ×
    x close