Antena 3 CNN Festivalul Enescu Dirijorul Lawrence Foster: Aveţi o mare cultură aici, în România, care trebuie promovată

Dirijorul Lawrence Foster: Aveţi o mare cultură aici, în România, care trebuie promovată

2 minute de citit Publicat la 23:32 07 Sep 2013 Modificat la 23:32 07 Sep 2013
Dirijorul Lawrence Foster: Aveţi o mare cultură aici, în România, care trebuie promovată
Reputatul dirijor Lawrence Foster, care va dirija, duminică seară, la Sala Mare a Palatului, Orchestra Română de Tineret, consideră că Festivalul Internaţional "George Enescu" este un mare eveniment şi spune că prezenţa sa la această ediţie este dedicată susţinerii tinerilor muzicieni, informează Agerpres.
"Aveţi o mare cultură aici în România, care trebuie promovată şi ajutată să se dezvolte, mari artişti, precum Radu Lupu sau Dan Grigore, Ileana Cotrubaş sau Virginia Zeani, mari pictori'', a afirmat Foster, sâmbătă seara, în cadrul primei conferinţe din seria "Festivalul Ideilor", despre cultură şi identitate, organizată de Institutul ASPEN România, în colaborare cu Festivalul Internaţional "George Enescu", Institutul Cultural Român, Biblioteca Central Universitară, Fundaţia Universitară Carol I şi OMA Vision.

Lawrence Foster dirijează Orchestra Română de Tineret, una dintre cele mai apreciate orchestre româneşti, la Festivalul George Enescu

Lawrence Foster, care s-a definit drept "un evreu român din SUA", "un dirijor care promovează muzica lui Enescu", s-a declarat onorat să contribuie la perpetuarea acestei "mari şcoli şi tradiţii", promovând valorile româneşti şi ajutând la formarea tinerilor artişti.

Dirijorul a subliniat importanţa pe care o au guvernele în formarea şi cultivarea tinerelor generaţii de artişti, arătând că Orchestra Română de Tineret trebuie susţinută de statul român, aşa cum o fac Franţa sau Norvegia cu ansambluri similare. "De ce sunt atât de mulţi muzicieni români afirmaţi peste hotare? Pentru că sunt români? Nu. Pentru că sunt foarte buni şi pot să-şi afirme valoarea în afara României", a spus Foster, subliniind că românii trebuie să facă mai mult pentru a-şi afirma valorile, exemplificând cu Eminescu ori Titulescu.

El a vorbit şi despre relaţia dintre muzică, filosofie şi politic, atrăgând atenţia asupra pericolului controlului culturii, în particular al muzicii de către politic, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Hitler sau Stalin, exemplificând cu Shostakovich, Mendelsohn, Carl Orff, Wilhelm Furtwängler, ori cu situaţia Revoluţiei Culturale Proletare din China, lansată de Mao în 1966.

La manifestare au participat reprezentanţi ai mediului de afaceri, personalităţi culturale, reprezentanţi ai societăţii civile.
Scopul evenimentelor din seria "Festivalul Ideilor" este să creeze un spaţiu de întâlnire interdisciplinar, inclusiv şi interogativ, care să valorizeze contribuţii şi experienţe individuale şi să le pună în dezbatere.

Născut în 1941 în Statele Unite, din părinţi evrei de origine română, Lawrence Foster, despre care The Telegraph scria că "pare să fi fost pus pe această planetă pentru a dirija muzica lui Enescu", a dirijat pe scenele celor mai mari instituţii muzicale din întreaga lume, fiind considerat un remarcabil ambasador al muzicii părintelui lui Oedipe.

×
x close