Antena 3 CNN Festivalul Enescu Dezbatere la Duminicile Muzicale ale Festivalului Enescu în Librăriile Humanitas

Dezbatere la Duminicile Muzicale ale Festivalului Enescu în Librăriile Humanitas

2 minute de citit Publicat la 15:41 25 Apr 2013 Modificat la 15:41 25 Apr 2013
Dezbatere la Duminicile Muzicale ale Festivalului Enescu în Librăriile Humanitas
Scriitorul Horia-Roman Patapievici, criticul muzical Dumitru Avakian și Mircea Vasilescu, redactor-șef al săptămânalului “Dilema Veche” sunt invitații Duminicilor muzicale ale Festivalului “George Enescu” în Librăria Humanitas Cișmigiu pe 28 aprilie, de la ora 11.00.

Avem nevoie de Festivalul ”George Enescu”? De ce iubim Festivalul “George Enescu”? Cum poate un festival de muzică clasică să devină brand cultural de țară? , sunt câteva dintre întrebările de la care va începe dezbaterea.

Discuția va fi urmată de microrecitalul violoniștilor Mihai Alexandru și Irina Barbu, bursieri în programul Tinere talente 2013 al Fundației Principesa Margareta a României. Aceștia vor interpreta lucrări de Heinrich Biber, Fritz Kreisler și Joseph Haydn.
 

Festivalului Internațional George Enescu este cel mai mare eveniment cultural internațional organizat în România și unul dintre cel mai puternice evenimente de gen din lume. Concurează cu prestigioase producții precum Festivalul de la Salzburg, după cum remarca presa străină încă din anul 2007. Cât de important este pentru România și pentru imaginea de țară să organizeze un asemenea Festival și să întărească prestigiul lui George Enescu în lume? Care sunt marile nume de talie internațională care vor fi prezente în ediția din 2013 pe scenele bucureștene și în alte orașe? Ce putem descoperi citind cărți despre marile figuri musicale ale secolelor trecute? Cum se simte Festivalul din sală, din perspectiva publicului pasionat de muzică clasică și ce bucurii ne aduce? Sunt câteva dintre întrebările la care invițații vor răspunde la această întâlnire.

Librăriile Humanitas  găzduiesc, la finalul fiecărie luni, Duminicile muzicale ale festivalului „George Enescu”, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Editura Humanitas a strâns în colecţia Contrapunct câteva rememorări remarcabile ale vieţii marilor compozitori, studii în profunzime ale biografiilor şi operelor unor creatori extraordinari. Ca prioritate editorială, colecţia Contrapunct, coordonată de Vlad Zografi, a urmărit şi coordonatele importante din programul fiecărei ediţii a festivalului, selectând pentru publicare titluri şi autori de marcă. Au fost traduse, printre altele, George Enescu. Viaţa şi muzica, o carte scrisă  de Noel Malcolm, elev al lui George Enescu şi cel mai bun cunoscãtor britanic al operei compozitorului român, şi 1971. Ultimul an al lui Mozart,  semnată de H. C. Robbins Landon, poate cel mai mare specialist în Mozart de acum.

Pentru ediţia din 2013 a festivalului, cu un concert important dedicat bicentenarului Richard Wagner, editura Humanitas a publicat în colecţia Contrapunct eseul lui Thomas Mann, Pătimirile şi măreţia lui Richard Wagner. Marea literatură face o apologie marii muzici, într-un eseu apărut ca protest împotriva deviaţiilor unui regim politic care îl va forţa pe Thomas Mann să emigreze şi va redefini pentru multă vreme în conştiinţa publică intenţiile şi opera lui Richard Wagner.

×
x close