Antena 3 CNN Festivalul Enescu „Cânt cu dragoste!“: legendarul pianist Murray Perahia susține un recital extrordinar în cadrul Festivalului Enescu

„Cânt cu dragoste!“: legendarul pianist Murray Perahia susține un recital extrordinar în cadrul Festivalului Enescu

3 minute de citit Publicat la 19:32 28 Aug 2013 Modificat la 19:32 28 Aug 2013
„Cânt cu dragoste!“: legendarul pianist Murray Perahia susține un recital extrordinar în cadrul Festivalului Enescu
De astăzi într-o lună, pe 28 septembrie 2013, Festivalul “George Enescu” aduce publicului unul dintre cei mai apreciați pianiști ai vremurilor noastre: americanul Murray Perahia, distins cu două Premii Grammy, a cărui carieră pe marile scene ale lumii se întinde pe mai bine de 35 de ani.

Programul zilei de 28 septembrie 2013


Pianistul Murray Perahia va susține un recital extraordinar în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”, de la ora 17.00, pe scena Ateneului Român. Din program fac parte lucrări ale compozitorilor Johann Sebastian Bach – Suita franceză nr. 4 în Mi bemol Major BWV 815 –, Ludwig Van Beethoven – Sonata nr. 23 în Fa Minor Op. 57 “Appassionata” –, Robert Schumann – Faschingsschwank aus Wien Pp. 26 – și Frédéric Chopin – Impromptu Nr. 2 în Fa diez Major Op. 36 și Scherzo nr. 2 în Si bemol Major Op. 31.

Un talent recunoscut de Horowitz însuşi, pianistul american declara: „Cânt cu dragoste. Numai aşa oamenii se pot îndrăgosti, la rândul lor, de muzica clasică“. Anul trecut, prestigioasa casă de discuri Sony Classical a marcat cei 40 de ani de colaborare cu Perahia editând un set de 72 de CD-uri şi DVD-uri cu interpretările lui. Cea mai recentă înregistrare a sa, „Variaţiuni şi Fugă după o temă de Händel“, de Johannes Brahms este considerată una dintre cele mai bune interpretări disponibile.

Destinul lui Murray Perahia, în vârstă de 66 de ani, este marcat de muzică. A fost la un pas să-şi încheie cariera de pianist concertist din cauza unei inflamaţii la un deget. S-a recuperat ascultând şi repetând, în gând, Bach. „În acea perioadă grea, am hotărât că trebuie să-mi umplu zilele cu muzică. Nu exista altă cale: asta e viaţa mea; e pusă în slujba muzicii. Aveam nevoie de muzică. Stăteam pe un scaun în cameră şi ascultam Bach, citeam partituri. Bach mi-a dăruit confortul de care aveam nevoie“, îşi amintea Perahia într-un interviu acordat pentru un săptămânal francez.

Născut la New York, a început să studieze pianul la vârsta de patru ani. A urmat cursurile Colegiului Mannes, unde s-a specializat şi în dirijorat. A fost artist invitat al celebrei Orchestre a Filarmonicii din Berlin. Multipremiat, Murray Perahia l-a avut aproape pe Vladimir Horowitz, o legendă a pianului, care îi iubea muzica. La un an după ce câştigase Concursul internaţional de pian de la Leeds, Perahia şi-a făcut debutul concertistic şi a înregistrat primul LP. „Eram la New York şi, înainte să intru în studio, m-am întâlnit cu Horowitz care tocmai ieşea. Mi-a ţinut uşa şi-a spus: Succes!“, povestea Perahia emoţionat.

Recitalul de la București al pianistului Murray Perahia se va desfășura cu casa închisă.




În aceeași seară, de la ora 19.30 pe scena Sălii Mari a Palatului este programat un alt eveniment de excepție, concertul susținut de Royal Philharmonic Orchestra sub bagheta maestrului român Cristian Mandeal care va marca încheierea celei de-a XXI-a ediții a Festivalului. În prima parte a programului va fi interpretată o lucrare rară a compozitorului George Enescu: Capriccio pentru vioară și orchestră (orchestraţie de Cornel Ţăranu după schiţele compozitorului), solist fiind Dimitry Sitkovetsky (vioară).

În a doua parte a concertului, Corul Academic Radio, sub bagheta dirijorului Dan Mihai Goia și Corul de Copii Radio, dirijat de Voicu Popescu se vor alătura prestigioasei orchestre britanice pentru a interpreta Simfonia Nr.3 de Gustav Mahler. Solistă va fi mezzo-soprană Jennifer Johnston.

Dimineața, de la ora 12.00 are loc un alt recital special: pe scena Ateneului Român va urca unul dintre cele mai cunoscue ansambluri de muzică de cameră britanice, The Schubert Ensemble. Fani declarați ai lui George Enescu, britanicii au sărbătorit 30 de ani de la înființare interpretând lucrări ale compozitorului român pe scena londoneză. Recitalul de la București include și lucrarea Cvartetul cu Pian Nr. 1 în Re Major Op. 16, compusă de George Enescu în anul 1909.

Pentru programul complet accesaţi site-ul Festivalului.

Informații suplimentare:

A mai rămas mai puțin de o săptămână până când începe cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România, Festivalul “George Enescu”, care se desfășoară între 1 și 28 septembrie 2013, în București și în mai multe orașe din țară. Festivalul aduce pe scenele românești unii dintre cei mai mari artiști ai momentului, de la pianistul și dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alături de orchestre de top, cap de afiș oriunde în lume – Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra. Festivalul “George Enescu” este singurul eveniment unde pot fi urmăriți, cu această densitate, pe scenele românești, timp de o lună, cei mai performanți muzicieni contemporani.

×
x close