Biletele pentru concertul de gala care deschide ediția 2016 a Concursului Enescu (3-25 septembrie, București), avându-i ca soliști invitați pe laureații Anna Țifu (vioară), Valentin Răduțiu (violoncel) și Mihai Ritivoiu (pian) și biletele pentru Finala de Pian a competiției s-au epuizat. Publicul mai poate achiziționa bilete la mai multe recitaluri extraordinare, precum și la galele finale de Vioară și Violoncel din cadrul Concursului Enescu 2016.
Desfășurat într-un nou concept, Concursul Internațional George Enescu 2016 aduce pe scena Ateneului Român între 3 și 25 septembrie, alături de 174 de tineri artiști din întreaga lume, care intră în competiție, nume consacrate ale scenei mondiale, laureați din anii anteriori care și-au dezvoltat o carieră internațională, precum și câștigătorii competiției din 2014, care vor susține recitaluri extraordinare.
Publicul mai poate găsi bilete la recitaluri extraordinare, precum și la câteva finalele cu orchestră desfășurate în cadrul competiției. Prețul unui bilet variază între 40 și 50 de lei.
În premieră, trei artiști consacrați, deopotrivă membri ai juriului acestei ediții a Concursului Enescu vor susține recitaluri extraordinare pe scena Ateneului Român în zilele de 7, 16 și 22 septembrie, astfel:
-
Pe 7 septembrie, de la ora 19.00, va susține un recital extraordinar violoncelistul David Geringas, acompaniat la pian de Ian Fountain. De origine lituaniană, violoncelistul David Geringas este unul dintre cei mai apreciați artiști concertiști la nivel internațional. A concertat alături de mari orchestre ale lumii, precum Royal Concertgebouw, London Symphony și Vienna Philharmonic fiind și dirijor. El însuși laureat în tinerețe al unuia dintre cele mai importante concursuri internaționale, Concursul Internațional Ceaikovski, unde a câștigat în anul 1970 medalia de aur, David Geringas este de asemenea cunoscut pentru relația sa apropiată cu legendarul violoncelist Mstislav Rostropovich, care i-a fost multă vreme profesor. În prezent, David Geringas predă, la rândul său, violoncelul, la Berlin. Programul complet al recitalului este disponibil la acest link, iar bilete pot fi achiziționate la acest link.
-
Violonistul român Florin Croitoru, acompaniat la pian de Verona Maier va urca pe scena Ateneului Român, pe 16 septembrie, de la ora 19.00. Recunoscut drept unul dintre cei mai talentați violoniști români ai generației sale, Florin Croitoru a prezidat mai multe ediții la rând Secțiunea Vioară a Concursului Enescu. S-a remarcat și ca profesor, fiind unul dintre formatorii tinerilor violoniști români la Conservatorul din București. Pentru o bună perioadă de timp, violonistul Florin Croitoru a predat, de asemenea, în Statele Unite ale Americii. Programul complet al recitalului este disponibil la acest link, iar bilete pot fi achiziționate la acest link.
-
“Există un permanent simț al integrității și al inteligenței în muzica sa”, scrie prestigiosul The Guardian despre stilul pianistului englez Peter Donohoe, care va susține un recital extraordinar în cadrul Concursului Enescu 2016 pe 22 septembrie, de la ora 19.00. Cunoscut pentru alegerile sale speciale - compozitori preferați precum Olivier Messiaen, Béla Bartók, Igor Stravinsky, Sergei Prokofiev, Alban Berg, George Gershwin, Benjamin Britten și Serghei Rahmaninov, Peter Donohoe a început să înregistreze lucrări ale compozitorilor Franz Liszt, Piotr Ilici Ceaikovski, Frédéric Chopin, Johannes Brahms și Ludwig van Beethoven abia spre mijlocul carierei sale muzicale. Din anul 1988 până în 1993 a înregistrat exclusiv pentru EMI Records. Înregistrarea sa cu Concertul Nr.2 pentru Pian Op. 44 de Ceaikovski a fost desemnată de celebra revistă Gramophone “Înregistrarea anului” în 1988. Înregistrarea Sonatei în si minor de Liszt i-a adus Prix du Disque în 1993. A înregistrat, de asemenea, pentru alte case de discuri prestigioase precum Deutsche Gramophone, Warner și Naxos. Peter Donohoe a concertat și pe scena Festivalului Enescu. Programul complet al recitalului este disponibil la acest link, iar bilete pot fi achiziționate la acest link.
Alături de artiștii consacrați, publicul îi poate descoperi într-o nouă ipostază, în trei recitaluri extraordinare, și pe artiștii câștigători ai ediției din 2014 a Concursului Enescu, aflați în plină afirmare pe scena internațională a muzicii clasice. Un copil minune al viorii, violonistul Ștefan Tarara, născut din părinți români la Munchen, va urca pe scena Ateneului pe 18 septembrie, de la ora 19.00, alături de pianista Lora Evelin Vakova-Tarara, desemnată cea mai bună acompaniatoare a Sonatei a III-a de George Enescu în competiția din 2014. Programul complet al recitalului este disponibil la acest link, iar bilete pot fi achiziționate la acest link. Un recital extraordinar va susține pe 10 septembrie și câștigătoarea Secțiunii Violoncel, Eun Sun Hong. Pianistul îndrăgostit de muzica lui George Enescu, spaniolul Josu de Solaun - care pe durata competiției din 2014 a locuit într-un apartament închiriat de pe strada George Enescu chiar sub cel în care a locuit însuși George Enescu la sfârșitul anilor ‘30 și începutul anilor ‘40, înainte de a se muta permanent în camerele din spate ale Palatului Cantacuzino - va urca pe scena Ateneului Român pe 24 septembrie, de la ora 19.00.
Bilete disponibile se mai găsesc și pentru Finala de Violoncel din competiție, programată pentru 13 septembrie, cu începere de la ora 18.00, sub bagheta dirijorului Alex Boch, precum și pentru Finala de Vioară, care va avea loc pe 19 septembrie și va fi dirijată de Christoph Poppen.
Etapele Concursului Enescu 2016 sunt de asemenea deschise publicului larg, fiind organizate astfel: etapa I (desfășurată la Universitatea Națională de Muzică București); etapa a II-a, etapa a III-a – semifinala pentru fiecare din cele trei categorii de concurs desfăşurate la Ateneul Român.
Este pentru prima dată când are loc o preselecție în cadrul Concursului Enescu, ca urmare a unui număr foarte ridicat de înscrieri: în total 317 tineri artiști din 48 de țări s-au înscris pentru a participa la ediția 2016 a Concursului, cu 40% mai mult față de ediția 2014.
Dintre aceştia, 174 de tineri artiști din întreaga lume au fost selectați de juriul de specialitate pentru a intra în competiție în cadrul Concursului Enescu 2016. Tinerii artiști selectați provin din țări precum Germania, Coreea de Sud,Italia, Spania, Franța, Croația, Rusia, Ucraina, Republica, Moldova, Grecia, Lituania, Letonia, Argentina, Cehia, China, Thailanda, SUA, Canada, Turcia, Australia, Noua Zeelandă, Taiwan, Japonia. Un număr de 12 tineri artiști provin din România
Tema Concursului Enescu 2016 este puterea de a da viață visurilor noastre, putere care îi animă și pe tinerii concurenți să se pregătească, să muncească și să dea ce e mai bun din ei pe scenă, în fața juriului și a publicului.