Baicu, fost atacant în Liga I la echipe precum Farul Constanţa, FC Braşov şi FC Naţional, se juca luni seară fotbal pe un teren sintetic din cartierul Ghencea cu prieteni, printre care şi Ciprian Mozacu, şi el fost fotbalist. După o partidă pierdută, Baicu s-a aşezat la o terasă, a comandat ceva de băut şi, deodată, a rămas fără aer, strigând cu ultimele forţe spre prietenii săi. Atât a mai putut, căci imediat s-a prăbuşit şi a murit în ciuda intervenţiei unei ambulanţe şi a unui echipaj SMURD, potrivit gsp. Cum se poate ca un fost sportiv de performanţă să moară de insificienţă cardiacă la 33 de ani? Se pare că probleme sunt foarte vechi, şi au legătură directă cu medicamentele pe care le primea la Chindia Târgovişte.
În sezonul 1996/1997, Mihai Baicu şi colegul său, pe atunci necunoscut, Cătălin Hâldan, erau ajutaţi mult pentru a avea performanţe superioare. Practicile dâmbiviţenilor au fost dezvăluite chiar de un fost jucător al echipei, Mihai Iosif, în Gazeta Sporturilor:
?Am ajuns la Chindia în 1996 de la Dinamo, eram pregătit, dar la alergări ăia treceau pe lângă mine ca iepurii. În cantonament, ni se dădeau 10-12 pastile odată. Înaintea meciurilor, preparatorul Vasile Silaghi trecea şi punea câteva picături în ceai. 'A venit Efe', spuneau cei bătrâni. La un meci, mi-au dat o pastilă de mi-a dat aripi, alergam ca apucatul pe teren. M-au dopat?, a declarat Iosif.
Vasile Silaghi, preparatorul de la Chindia, şi Mihai Baicu nu au scăpat de "meteahna" dopajului nici după ce au plecat la alte echipe. Primul era angajat la FC Argeş în 2000, adică exact atunci când Adrian Neaga a fost descoperit dopat şi a venit la Steaua fără să fie suspendat. Colegul său, Cristian Buturugă, a fost şi el descoperit pozitiv la un test antidoping. Amândoi luaseră steroizi anabolizanţi, substanţe care îmbunătăţesc performanţele sportive, dar care pun în egală măsură în pericol sănătatea jucătorilor, mai ales pe termen lung.
Mihai Baicu a fost şi în 2004 protagonistul unui incident legat de substanţe interzise. Jucător la Farul Constanţa în acea vreme, atacantul a fost descoperit la un control antidoping pozitiv cu furosemid. De asemenea, substanţa s-a găsit în urina altor doi colegi ai săi, Iulian Apostol şi Mihai Senin, Baicu declarând ulterior că "i-a ajutat" pe aceştia să umple recipientele de urină, deoarece ei nu puteau în acel moment, potrivit prosport.
Anabolizantele sunt cunoscute că produc, în timp, slăbirea muşchiului miocardic, lucru care poate duce, în timp, la o oprire subită a inimii şi moarte. Acelaşi lucru se crede că i s-a întâmplat şi fostului dinamovist Cătălin Hâldan, care a murit după ce s-a prăbuşit pe teren, cu insuficienţă cardiacă, în timpul unui meci amical.
Antena3.ro
Antena3.ro