Într-o declaraţie făcută agenţiei Mediafax, Vintilă a atras totuşi atenţia că substanţa poate cauza moartea. "La mine această substanţă nu apărea pe prospectul medicamentului. Scria doar că e sută la sută natural. Era o capsulă de slăbit. Am înţeles că această substanţă e foarte nocivă şi poate cauza şi moartea. Eu nu am fost suspendată tocmai pentru că pe prospect nu era trecută acea subsanţă. Dacă la noi se vând pastile pe care scrie sută la sută naturale, asta nu e vina noastră", a declarat Vintilă.
Alţi trei sportivi au fost prinşi de-a lungul timpului cu substanţa interzisă. Atletul rus Sergey Mironenko a fost prins la Campionatele Naţionale din Rusia cu această substanţă în sânge, în februarie 2008. Atletul a primit o amendă, o avertizare publică, a fost descalificat din toate competiţiile la care participase când s-a dovedit că era dopat şi suspendat şase luni.
Un alt atlet, danezul Jaanus Uudmae a utilizat şi el această substanţă în iulie 2007, la Cupele Europene de la Odense, primind aceeaşi sancţiune ca atletul rus.
Ciclistul italian Lorenzo Bernucci a fost depistat pozitiv cu sibutramină în 2007, şi a recunoscut ca lua această substaţă de patru ani, fără să ştie că era interzisă din 2006. T-Mobile a anulat contractul de sponsorizare pe care îl avea cu ciclistul şi acesta a fost suspendat un an.
File de cocaină
Prospect fals sau nu, coşmarul se repetă acum pentru Mutu. Atacantul român a avut un debut fulminant la Chelsea în 2003. Marcase 3 goluri în 4 meciuri şi era idolul fanilor de pe Stamford Bridge. Însă golurile s-au rărit iar antrenorul Jose Mourinho a început să-l introducă tot mai rar. Conflictul dintre Mourinho şi Mutu s-a agravat, iar în septembrie 2004 jucătorul a fost depistat pozitiv cu cocaină la contolul antidoping.
"A fost o mare greşeală a tinereţii pe care o regret enorm", avea să declare Mutu, care a fost supendat pentru 7 luni din octombrie 2004 până în mai 2005 şi amendat cu 20.000 de lire sterline de Federaţia Engleză de Fotbal.
Între timp i-a fost reziliat contractul cu Chelsea, iar clubul englez l-a dat în judecată solicitând daune de imagine. Mutu s-a întors în Italia. Mai întâi la Juventus, apoi la Fiorentina, la care joacă din 2006, însă problemele nu au dispărut. Chelsea a continuat procesul cu Mutu, care a ajuns la FIFA şi apoi la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussane. În urma audierilor, TAS a decis ca Mutu să plătească 17 milioane de euro, deşi suma cerută iniţial de clubul englez era mult mai mare. Mutu a făcut recurs, iar procesul s-a mutat la Tribunalul Federal Elveţian, unde se încearcă reducerea pedepsei.
Efectele adverse ale sibutraminei
Antena3.ro