Studiul citat de The Daily Telegraph arată că mărimea contează pentru că ?fotbaliştii profesionişti devin tot mai înalţi şi tind să fie zvelţi... existând şi o creştere mică, dar semnificativă, a Indexului Masei Corporale (IMC) în ultimele patru decade?.
Profesorul Alan Nevill, care a studiat aproape 900 de jucători din prima ligă engleză din ultimii 40 de ani, a declarat: ?Am analizat cum a ajuns înălţimea şi greutatea fotbaliştilor să fie în zilele noastre şi am constatat că aceştia sunt mai înalţi şi mai slabi. Proporţia dintre înălţime şi greutate se schimbă de asemenea şi asta a fost cheia succesului pentru echipe. Primele şase echipe din ligă se pare că au mai mulţi jucători de acest tip (mai înalţi şi zvelţi), comparativ cu echipele mai slab clasate. Asta sugerează că antrenorii şi căutătorii de talente ar trebui să acorde atenţie şi formei corpului atunci când selectează noi jucători pentru echipele lor?.
Profesorul Nevill a adăugat: ?Pe lângă faptul că jucătorii înalţi sunt mai buni la loviturile de cap în atac şi în defensivă, aceştia au şi abilitatea de a face marcaj la adversar mai repede şi de a opri pasele acestuia. Mai mult, oamenii mai înalţi şi mai subţiri sunt capabili să elimine căldura mai repede decât persoanele scunde şi grele, care se supraîncălzesc mai rapid din cauza suprafeţei mai mici de piele. Conceptul ca jucătorul să fie mare şi musculos poate că era bun în anii ?80, dar în zilele noastre un astfel de profil nu este potrivit pentru jucătorii din Premier League?.
Jucătorii precum Thierry Henry, Peter Crouch sau Ruud Van Nistelrooy sunt exemple ideale pentru cum trebuie să arate un jucător de fotbal, crede profesorul Nevill. Studiul aduce veşti bune pentru echipe precum Arsenal şi Aston Villa, care au doi dintre cei mai înalţi atacanţi din Anglia, Emmanuel Adebayor, respectiv John Carew. Surprinzător este însă faptul că liderul din Premier League, Manchester United, îl are în lot pe atacantul Carlos Tevez, care este al nouălea cel mai scund jucător din Premier League.
Antena3.ro