„Va trebui să le spunem galacticii din Paris”, a declarat Vincent Labrune, preşedintele lui Marseille, referindu-se la marii rivali ai echipei sale. Într-adevăr, PSG a făcut o campanie de achiziţii galactică, imediat după ce clubul a fost preluat de Qatar Sports Investments. Prima mutare a reprezentat-o aducerea lui Leonardo în funcţia de director sportiv, brazilianul fiind unul dintre preferaţii fanilor după perioada pe care a petrecut-o pe Parc des Princes la mijlocul anilor '90.
Leonardo nu a aşteptat prea mult pentru a se pune pe treabă şi, într-un timp relativ scurt, a cheltuit 83 de milioane de euro pe transferuri, 43 dintre ele doar pe ceea ce se vrea perla campionatului Franţei, argentinianul Javier Pastore. Fostul coleg al lui Goian de la Palermo a devenit astfel cel mai scump jucător din istoria Ligue 1, doborând recordul deţinut de achiziţionarea lui Yoann Gourcuff de către Lyon de la Bordeaux. El Flaco este însă doar ultimul nume dintr-o listă impresionantă de fotbalişti care au ajuns la Paris în această vară, care îi mai cuprinde pe Kevin Gameiro (Lorient), Blaise Matuidi (Saint-Etienne), Mohamed Sissoko (Juventus), Jeremy Menez (Roma), Milan Bisevac (Valenciennes) şi Salvatore Sirigu (Palermo). Acestora li se adaugă portarul de 31 de ani Nicolas Douchez, al cărui contract cu Rennes a expirat la finalul sezonului trecut şi care a semnat cu PSG înainte de preluarea clubului de către QSI.
Deşi vorbim de o adevărată revoluţie, care ar putea continua cu aducerea bulgarului Berbatov şi a englezului Joe Cole, aceasta nu l-a afectat şi pe antrenorul Antoine Kombouare, care a recunoscut că s-ar fi aşteptat să fie schimbat. Însă tehnicianul de 48 de ani ştie că dacă nu va aduce succesul imediat soarta sa este pecetluită. „Dacă vom câştiga, voi rămâne. Dacă vom pierde, voi pleca. Ştiu cum funcţionează lucrurile”, a explicat Kombouare într-un interviu pentru L'Equipe.
Prin vocea lui Leonardo, conducerea echipei din capitala Franţei dă asigurări că proiectul început în această vară nu aşteaptă rezultate imediate. Strategia prevede calificarea în Liga Campionilor la finalul acestui sezon, titlul în 2013 şi implicarea în lupta pentru marele premiu, trofeul Ligii Campionilor, în 2015 sau 2016. Totuşi, presa franceză are dubii că Antoine Kombouare este un nume care se potriveşte cu ambiţiile celor de QSI, cunoscut fiind faptul că în Qatar antrenorul este de obicei starul echipei. În aceste condiţii, zvonurile despre o eventuală angajare a lui Carlo Ancelotti nu au mirat pe nimeni. Marele vis rămâne însă Arsene Wenger, dar repatrierea managerului lui Arsenal pare puţin probabilă în acest moment.
În general, apariţia petro-dolarilor în fotbalul francez a fost bine primită. „Este un lucru bun pentru campionatul nostru”, a spus Michel Seydoux, preşedintele celor de la Lille, completat de omologul său de la Lyon, Jean-Michel Aulas: „Întotdeauna mă bucur atunci când oameni importanţi arată interes pentru fotbalul nostru”. Totuşi, au existat şi excepţii, iar acestea au venit, aproape normal am putea spune, din direcţia marelui rival de pe Velodrome. „Banii nu pot cumpăra un stil de joc, o cultură sau o identitate”, a clamat Bernard Tapie, fostul preşedinte al lui Marseille, autorul unei revoluţii asemănătoare la sfârşitul anilor '80 şi începutul anilor '90. Deci putem bănui că ştie ce spune.
Marseille ar trebui însă să fie mulţumită de atenţia de care se bucură PSG, pentru că astfel presiunea se mută de pe umerii săi. Profitând de atenţia acordată echipei din capitală, vicecampioana a putut pregăti în linişte noul sezon. A schimbat preşedintele, iar Deschamps şi-a întărit lotul cu Alou Diarra, care a costat doar 5 milioane de euro, adus de la Bordeaux, cu noul talent Nicolas Nkoulou şi cu tandemul Jeremy Morel şi Morgan Amalfitano, ambii de la Lorient. Victoria din Supercupă a arătat o pereche ofensivă deja în formă, fraţii Andre şi Jordan Ayew, iar dacă Loic Remy şi Andre-Pierre Gignac vor repeta evoluţiile din ultimii ani, OM poate spera să-şi recupereze titlul pierdut sezonul trecut în faţa lui Lille.
Actuala campioană i-a pierdut în această vară pe Adil Rami, Yohan Cabaye şi Gervinho, dar a reuşit să-şi păstreze vedeta, tânărul belgian Eden Hazard, dar şi pe Moussa Sow, golgheterul campionatului precedent, în care a marcat de 25 de ori. Achiziţiile nu sunt nume răsunătoare (Marko Basa, Benoit Pedretti, Dimitri Payet, Laurent Bonnart, Vincent Enyeama, Ronny Rodelin şi Nicolas Fauvergue), dar antrenorul Rudi Garcia avertizează: „Poate că PSG are banii de partea sa, dar, din postura de campioni, noi reprezentăm echipa de bătut”.
În spatele acestui trio se află Olympique Lyon, care, după ani întregi în care lua faţa tuturor în perioada de mercato, de această dată a ales austeritatea. Jean-Michel Aulas a tras fermoarul la buzunar, l-a promovat ca antrenor de la echipa secundă pe Remi Garde şi a anunţat că accentul va fi pus pe promovarea tinerilor. În aceste condiţii, pentru noul tehnician devine vitală redescoperirea lui Gourcuff, care vine după o stagiune cenuşie, mai ales dacă fosta campioană se va despărţi de Michel Bastos şi Aly Cissokho, jucători doriţi de Juventus, respectiv Liverpool.
După ce anul trecut s-au numărat printre protagoniste, Sochaux, Rennes şi Toulouse vor fi nevoite să facă faţă presiunii de a confirma, iar debutantele Dijon şi Evian vor trezi, cu siguranţă, curiozitatea fanilor din Ligue 1. Cele două nou-promovate, alături de Ajaccio, sunt privite ca victime sigure în lupta pentru evitarea retrogradării, însă principalul interes al publicului rămâne în altă parte. La Paris, acolo unde toată lumea va sta cu ochii pe „Manchester City al Franţei”, aşa cum deja a fost poreclită PSG.
Ligue 1, Programul primei etape
Sâmbătă
AC Ajaccio - Toulouse
Brest - Evian
Caen - Valenciennes
Marseille - Sochaux
Montpellier - Auxerre
Nancy - Lille
Nice - Lyon
PSG - Lorient
Duminică
Dijon - Rennes
Bordeaux - St. Etienne