Antena 3 CNN Sport Foştii preşedinţi FIFA şi UEFA, Sepp Blatter şi Michel Platini, au fost achitaţi a doua oară în cazul de corupţie din 2011

Foştii preşedinţi FIFA şi UEFA, Sepp Blatter şi Michel Platini, au fost achitaţi a doua oară în cazul de corupţie din 2011

Andrei Paraschiv
3 minute de citit Publicat la 14:35 25 Mar 2025 Modificat la 14:35 25 Mar 2025
sepp blatter si michael platini la masa cu mingea de fotbal
Fostul preşedinte FIFA, Sepp Blatter și fostul preşedinte UEFA, Michel Platini, au fost achitați a doua oară de acuzația de fraudă, fals, administrare defectuoasă și deturnare a 2.2 milioane de dolari din Fifa în 2011. Foto: Getty Images

Foştii preşedinţi FIFA şi UEFA, Sepp Blatter şi Michel Platini, au fost achitați a doua oară de acuzația de fraudă, fals, administrare defectuoasă și deturnare a 2.2 milioane de dolari din Fifa în 2011. Procuratura generală din Elveția contestase o primă achitare în iulie 2022 și ceruse pedepse de 20 de luni, cu suspendare pentru doi ani, pentru foștii președinți ai FIFA și UEFA. Cu toate acestea, curtea penală federală de apel a acceptat explicația celor doi bărbați că plata fusese pentru muncă de consultanță, notează The Guardian.

Blatter, acum în vârstă de 89 de ani, a reacționat la ascultarea verdictului dat de cei trei judecători cantonali care acționează ca o instanță penală federală de apel. Stând în fața lui Platini, Blatter își bătea alternativ degetele și își ținea mâna stângă peste gură. Platini stătea cu brațele încrucișate sau frecându-și mâinile, în timp ce asculta un traducător care stătea lângă el, relatând verdictul instanței în germană, în limba sa maternă, franceză, detaliază sursa citată.

Cazul complex s-a centrat în jurul unei plăți efectuate de la FIFA către Platini, cu aprobarea lui Blatter, în 2011, pentru un salariu suplimentar și necontractat, în perioada în care acesta lucra drept consilier prezidențial între 1998 și 2002. Procurorii elvețieni au descris plata ca fiind "fără o bază legală" și au spus că l-a "îmbogățit ilegal pe Platini", deoarece nu exista un contract scris la momentul respectiv.

Cu toate acestea, ambii bărbați au susținut că au încheiat un acord verbal pentru ca francezul să primească un salariu suplimentar retrodat pentru consilierea lui Blatter între 1998 și 2002, pe care Platini nu îl primise la acea vreme din cauza finanțelor precare ale FIFA.

"Ați văzut că fiica mea vine cu lacrimi pentru că a crezut în tatăl ei, iar eu am crezut în mine. [...] Așteptarea atât de mult afectează persoana, iar familia mea a fost foarte afectată. " a spus Blatter după audiere.

"Michel Platini trebuie lăsat în sfârșit în pace în materie penală. [...] După două achitări, chiar și biroul procurorului general al Elveției trebuie să realizeze că aceste proceduri penale au eșuat definitiv", a declarat avocatul francezului, Dominic Nellen, într-un comunicat.

"Procedurile penale au avut nu numai consecințe juridice, ci și masive consecințe personale și profesionale pentru Michel Platini, deși nu au fost prezentate vreodată probe incriminatorii", a adăugat Nellen, înainte de a sugera noi acțiuni în justiție "împotriva celor responsabili de procedurile penale".

Cea mai recentă victorie a lui Blatter și a lui Platini, în vârstă de 69 de ani, a venit exact la nouă ani și jumătate după ce o investigație federală elvețiană din septembrie 2015 a dat startul unor evenimente care au pus capăt carierei celor mai puternici bărbați din fotbal. În acea zi, la Zurich, poliția a venit să-i interogheze pe Blatter și Platini la FIFA, după o ședință a comitetului executiv, când Platini era un favorit puternic pentru a-i urma pe fostul său mentor la alegerile viitoare.

Apariția plății l-a determinat pe Blatter să-și încheie domnia ca președinte al FIFA în dizgrație, în timp ce Platini și-a pierdut postul de președinte al UEFA, organismul de conducere european, după interdicția sa. Judecătorii din comisia de etică a FIFA le-au interzis ulterior ambilor bărbați să mai participe la fotbal. Platini a susținut întotdeauna că acest caz a fost o încercare deliberată de a-i zădărnici încercarea de a deveni președinte al FIFA în 2015.

Deși procesele judiciare federale le-au șters numele de două ori, reputația lui Blatter va rămâne întotdeauna legată de conducerea FIFA în timpul crizelor de corupție care au doborât o serie de înalți oficiali din întreaga lume. Un alt recurs la Curtea Supremă elvețiană poate fi depus de procurori.

×
x close