Călin Georgescu se autodefinește frecvent ca un candidat „antisistem”. Acesta este însă înconjurat de oameni din „sistem”, potrivit unei investigații Public Record care arată cum foști ofițeri ai serviciilor de informații, poliției și armatei care îl sprijină pe Georgescu.
„Candidatul Georgescu promite în discursurile sale o „renaștere” și o „eliberare” a poporului român. Spune că serviciile secrete nu și-au făcut treaba, dar are în jur chiar oameni care au activat în interiorul acestor structuri. E vital să înțelegem cine sunt cei care pretind că vor să „salveze țara” – mai ales când aceștia sunt foști angajați ai statului, care acum se erijează drept luptători împotriva sistemului”, scrie publicația.
Fostul șef SRI Alba Ioan Tarnu, condamnat cu suspendare în 2016 într-un dosar penal, este unul din oamenii sistemului documentați de Public Record ca fiind în cercul lui Călin Georgescu. Acesta a fost surprins în primăvara lui 2022 alături de Călin Georgescu, la o vizită la mănăstirea Tăuni din Alba.
Georgescu a fost acolo împreună cu membrii ai mișcării Pământ Strămoșesc, o asociație înființată de fostul candidat la prezidențiale, iar întâlnirea a fost aranjată de Tarnu. În 2016, Tarnu a primit o condamnare cu suspendare într-un dosar penal, după ce un prieten de-ai lui furase niște utilaje agricole. Procurorii au descoperit că locotenentul îl sfătuia cum să se fofileze și să mintă organele judiciare. Tot Tarnu urma să convingă ofițerii de poliție să nu facă percheziții la locuința amicului.
La mănăstirea Tăuni din Alba, a fost împreună cu Georgescu și Sorin Chirigiu, colonel în rezervă și fost consilier juridic în Ministerul Apărării ( MApN), potrivit investigației Public Record.
Relațiile lor sunt însă de lungă durată. În 2021, cu un an înainte de vizita din Alba, apar împreună la evenimente organizate de partidul AUR, împreună cu George Simion.
Sabin Truță, pensionar MApN, este un alt nume din MApN, care este în cercul lui Georgescu. El a fost coordonator de strângere a semnăturilor pentru Georgescu în județul Alba, conform unei înregistrări video.
Victor Voicu apare și el la lansarea asociației Pământul Strămoșesc din 2021 unde a și ținut un discurs. Fost secretar general al Academiei Române și președinte al Secției de Științe, Voicu a fost și șeful direcției medicale din Ministerul Apărării Naționale între 1990 și 1995.
Pe lângă Tarnu de la SRI și Sorin Chirigiu de la MApN, la vizita de la mănăstirea din Alba a participat și Vasile Petric, un fost polițist în Direcția de Informații și Protecție Internă din Alba.
Ieșit din sistem în 2016, Petric a participat în ultimii ani la evenimentele asociației Pământul Strămoșesc.
De asemenea, colonelul în rezervă Florin Șinca, fost comisar-șef de poliție în Inspectoratul General al Poliției Române, îl susține pe Călin Georgescu, prin intervenții televizate, postări pe social media sau articole pe Activenews, un site care publică frecvent dezinformări și narative pro-Kremlin.
Un alt fost polițist din Ministerul de Interne, Marius Niculin, a coordonat strângerea semnăturilor pentru candidatura lui Georgescu în Dâmbovița.
În februarie 2023, Călin Georgescu a fost la Sibiu și Mediaș, la lansarea cărții „Marea Renaștere”, o carte conspiraționistă unde ridică probleme de tip „Plandemia medicală Covid” sau „Marea resetare”. Cartea a fost lansată pe 18 februarie în sala mare a fostei case a sindicatelor din Sibiu, iar în sală, la aceeași masă cu el a fost văzut Cristian Troncotă, fost profesor conducător de doctorate în cadrul Academiei Naționale de Informații.
Tot în 2021, la lansarea asociației lui Georgescu, a participat Dragoș Rusu, fost comisar general adjunct al Comisariatului General al Gărzii Financiare.
Numele lui apare într-un rechizitoriu din 2013, într-un dosar penal cu magistrați care au dezvăluit informații secrete ce periclitau siguranța statului.
Conform anchetatorilor, Rusu era monitorizat în 2011 de Serviciul Român de Informații, pentru „activități cu potențial ridicat de risc la adresa siguranței naționale”.
Rechizitoriul descrie cum încerca să obțină informații economice în interesul altui stat, fiind în legătură cu o femeie din Republica Moldova cu care avea și relații intime.