Parlamentarii din Opoziţie au strâns semnăturile necesare pentru a cere suspendarea lui Klaus Iohannis. Pentru ca acest lucru să se întâmple efectiv, este nevoie de 233 de voturi, în plenul reunit al celor două Camere.
Semnăturile au fost depuse, joi, la Parlament, a anunţat Partidul Oamenilor Tineri (POT). Pentru ca această procedură să intre la vot în Parlament, trebuia ca AUR să strângă, cel puțin, 155 de semnături.
161 de parlamentari au semnat pentru acest demers. Vorbim de parlamentari AUR, cei de la POT, dar și o parte dintre parlamentarii SOS. Interesant de precizat că singurul parlamentar USR care semnase pentru suspendarea președintelui, Emanuel Ungureanu, și-a retras această semnătură, spunând că nu dorește să se asocieze cu partidele extremiste.
Iniţiativa a fost semnată de toţi parlamentarii POT, AUR şi de 39 de parlamentari de la SOS, anunţă formaţiunea. “Tocmai ce am depus semnăturile la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor. POT a iniţiat acest demers pentru că România trebuie să-şi păstreze parcursul democratic. Klaus Iohannis este ilegitim în funcţie, a numit un Guvern ilegitim, care la rândul lui impune taxe şi măsuri abuzive” a transmis Anamaria Gavrilă, lidera Partidului Oamenilor Tineri.
Surse din Coaliție susțin însă că această solicitare va fi discutată în Birourile Permanente din Parlament abia după ce va începe noua sesiune parlamentară, deci după data de 3 februarie, ceea ce înseamnă că abia atunci ar putea începe procedura. Însă până la votul din plenul reunit Curtea Constituțională trebuie să vină cu un aviz consultativ.
233 de parlamentari ar trebui să voteze pentru suspendarea președintelui, iar partidele din opoziție, cu tot cu USR, dacă s-ar alătura acestui demers, ar avea 221 de parlamentari, ceea ce înseamnă că 12 voturi ar trebui să vină din arcul guvernamental, de la senatori și deputați din PSD, PNL, UDMR sau minoritățile naționale.
Vom vedea ce se va întâmpla în săptămânile următoare, dacă se va ajunge la vot în plenul reunit al Parlamentului, iar dacă votul va fi unul pozitiv, atunci ar trebui convocat un referendum în termen de 30 de zile pentru ca populația să fie consultată cu privire la suspendarea președinte.
Conform articolului 95 din Constituție, suspendarea președintelui poate fi inițiată de o treime din parlamentari și trebuie aprobată de jumătate plus unul din totalul deputaților și senatorilor. După suspendare, se organizează un referendum pentru demitere, iar președintele rămâne în funcție până la finalizarea votului național.