
Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a comentat la Antena 3 CNN situația creată de candidatura prezidențială a lui Victor Ponta, care a fost exclus din partid tocmai din acest motiv.
Presa națională a relatat speculațiile că unii aleși locali PSD ar fi înclinați să-l susțină pe Ponta în locul candidatului coaliției de guvernare, Crin Antonescu. De asemenea, există estimări că fostul premier și lider PSD ar putea fragmenta electoratul social-democrat.
Marcel Ciolacu nu s-a arătat îngrijorat de candidatura fostului său consilier onorific și a estimat că acesta va performa electoral cam cum a făcut-o Mircea Geoană în turul 1 prezidențial de anul trecut.
Mihai Gâdea: "Dumneavoastră ați vorbit despre asta la alegerile de la finele anului trecut. Dacă PSD și PNL aveau un singur candidat și nu s-ar fi creat acea situație de neimaginat între doi parteneri, care toată ziua se înjurau, se scuipau, era un atac permanent... Nu cumva tot ceea ce poate să fi învățat PSD și PNL este că nu au învățat nimic? Acum este domnul Ponta, fost președinte, fost prim-ministru al PSD (în cursa prezidențială cu Crin Antonescu). Nu suntem tot acolo?"
Marcel Ciolacu: "După trei ani de gestionat o coaliție, de gestionat un guvern, atât guvernul Nicolae Ciucă, cât și guvernul Marcel Ciolacu, eu cred că abordarea după alegerile europarlamentare, când românii ne-au dat o încredere de peste 50%, nu ne-am provocat decât lehamite, lucru care s-a și văzut.
Ca să revenim la întrebarea dumneavoastră: încă de la început, această coaliție a stabilit prin acord un candidat comun, nominal, Crin Antonescu, și că vor crea o alianță de guvernare. În acel moment, atât eu cât și domnul Bolojan, cât și domnul Kelemen Hunor am invitat și USR-ul. Doamna Lasconi a găsit niște motive, au venit cu nouă cereri, cu motive de a nu participa la această coaliție.
Ciolacu: Am avut o discuție cu Lasconi și mi-a zis că nu poate intra într-o coaliție după ce a criticat premierul
Pe urmă, eu am avut o discuție cu doamna Lasconi. Mi-a spus: 'Domnule, după ce înjuri premierul, pe urmă, să intri în coaliție...'
I-am zis: 'Dacă există un impediment - Marcel Ciolacu - nu e nicio problemă. Eu mă duc la partid, PSD-ul nominalizează altă persoană pentru a fi prim-ministru, pentru că PSD-ul a câștigat alegerile. Dumneavoastră vă retrageți din cursă și susțineți candidatul unic al coaliției, respectiv pe domnul Crin Antonescu.' Oferta este valabilă și în acest moment. N-am nicio problemă.
În ceea ce-l privește pe Crin Antonescu, am intrat în două scenarii. Victor Ponta a intrat în scenariul Mircea Geoană. Aduceți-vă aminte: Mircea Geoană își anunță în iunie (candidatura) și anunță pe urmă în septembrie (că va candida), pleacă de la NATO... Până când a intervenit votul util, pentru că românul știe foarte bine să cântărească. A intervenit votul util și domnul Mircea Geoană a terminat parcă cu 5%. Deci, acel același lucru se va întâmpla și cu Victor. Punct.
Marcel Ciolacu: Nu regret că l-am adus pe Ponta în partid
Eu nu regret că l-am adus pe Victor Ponta în partid. Cred că a fost a fost una dintre cele mai grele zile ale mele ca și președinte al partidului, când l-am propus la excludere, fiindcă eu n-am exclus pe nimeni. Am vrut să aduc în interiorul partidului toți oamenii care au adus o plus valoare, atât României, cât și partidul. Decizia lui Victor Ponta, de a fi în continuare un lup singuratic, îl privește și va trebui să și-o asume și de această dată (...)
Liderul informal al acestei coaliții este Crin Antonescu. Cu alte cuvinte, această coaliție e unită pentru actul de guvernare, pentru a aduce stabilitate în România într-un context complicat și de a duce la Cotroceni un candidat unic, lăsând toate orgoliile la o parte (...)
Crin Antonescu este candidat unic, singurul candidat. N-am avut nicio discuție cu domnul Bolojan, de schimbare a candidatului sau schimbare a acordului, nici cu domnul Kelemen Hunor și eu cred cu toată tăria că cea mai potrivită persoană pentru a fi președintele României este Crin Antonescu.
De altfel, e singurul candidat care poate să-și pună un program de țară în aplicare, fiindcă nu poți să-ți pui un program de țară în aplicare dacă nu ai și o coaliție de guvernare. Cât timp sunt președintele Partidului Social Democrat, nu o să fac niciodată o coaliție cu AUR pentru a crea o altă majoritate în parlament... În rest, aritmetic, există o singură majoritate: cea creată în acest moment.
Marcel Ciolacu: Nicușor Dan n-are nici buget, nici Consiliu la Capitală
(...) Domnul Nicușor Dan. N-are nici buget la capitală. Nicușor Dan n-are nici Consiliu General. Despre ce vorbim noi aici? Despre ce ne dorim fiecare, ce ne trece fiecăruia prin cap? Eu văd că de vreo două săptămâni, campania este că 'doamna Lasconi îl schimbă pe Ciolacu, că Nicușor a zis prima oară că e bun Ciolacu, pe urmă îl vrea pe Predoiu, pe urmă îl vreau pe Bolojan, pe urmă îl vreau pe Iohannis'. Ce-i asta?
Am înțeles că săptămâna viitoare președintele informal (al coaliției), Crin Antonescu, va veni și va își va lansa programul pentru România. Diferența între candidatul coaliției și ceilalți candidați este (următoarea): Crin Antonescu este singurul care poate să-și pună acest plan în aplicare."