Din cauza schimbărilor climatice, Tuvalu, națiunea insulară din Pacific, este în pericol de a dispărea cu totul. Pentru că nu vrea să fie uitată, țara s-a pregătit să-și facă un backup digital pentru tot ce o caracterizează, de la case la copaci.
Tuvalu, o țară mică din Oceanul Pacific, formată din nouă insule de corali, își pune serios problema că într-un viitor nu prea îndepărtat ar putea să nu mai fie locuibilă. Creșterea nivelului oceanului cauzată de schimbările climatice îi mănâncă pur și simplu țărmurile.
În fața unei astfel de amenințări existențiale, oamenii au găsit de-a lungul timpului mai multe soluții: au construit diguri sau au revendicat alte insule. Dar Tuvalu face un pas înainte în încercarea de a-și păstra identitatea. Pe măsură ce realitatea fizică a națiunii alunecă sub ocean, guvernul construiește o copie digitală a țării, salvând totul, de la case la plaje și copaci. Speră că această replică virtuală va păstra frumusețea și cultura națiunii, dar și drepturile legale ale celor 11.000 de cetățeni ai săi pentru generațiile viitoare.
Inițiativa a fost anunțată pentru prima dată în 2022 de ministrul de externe din Tuvalu, Simon Kofe, printr-un discurs video susținut la COP27 din Sharm El-Sheikh, Egipt, ca parte a proiectului guvernamental Future Now (sau Te Ataeao Nei in Tuvaluan), proiect care se concentrează atât pe diplomația internațională, cât și pe adaptarea pragmatică la schimbările climatice.
În clip, care seamănă mai mult cu o continuare a Matrix decât cu un discurs oficial al guvernului, Kofe pare la început că pe o plajă, cu nisip alb și palmieri. Dar pe măsură ce camera se apropie de el, arâtând mai mult din peisaj, imaginea începe să se modifice. Stâncile și nisipul se mișcă nefiresc, iar o pasăre zboară peste abisul negru al fundalului.
Acesta nu este adevăratul Tuvalu, ci începutul copiei sale digitale: o reconstrucție virtuală a Te Afualiku, o insuliță joasă care se așteaptă să fie prima victimă a schimbărilor climatice din Tuvalu.
„Pământul nostru, oceanul nostru, cultura noastră sunt cele mai prețioase bunuri ale oamenilor noștri”
„Pământul nostru, oceanul nostru, cultura noastră sunt cele mai prețioase bunuri ale oamenilor noștri – și pentru a-i proteja de traume, indiferent de ceea ce se întâmplă în lumea fizică, îi vom muta în cloud”, spune Kofe în videoclip.
Pe lângă crearea unei copii virtuale a insulelor, proiectul Digital Nation va încerca să susțină moștenirea culturală a națiunii. Cetățenii au fost invitați să-și trimită cele mai valoroase bunuri și amintiri – obiecte sentimentale, povești ale bunicilor și dansuri, de exemplu, pentru digitalizare, creând o arhivă „care să poarte chiar sufletul Tuvalu”, potrivit unei declarații a lui Kofe din 2023.
Dar Kofe a precizat, de asemenea, că proiectul are un element practic foarte puternic. Micile state insulare, care se confruntă cu pierderea masei lor fizice de uscat, se confruntă într-un mod foarte real cu întrebarea cum să-și păstreze suveranitatea.
Dreptul internațional actual este neadaptat țărilor care se confruntă cu pierderea de teritoriu sau de spațiu locuibil din cauza schimbărilor climatice: cere ca un stat-națiune suveran să aibă atât un teritoriu clar definit, cât și o populație permanentă - două caracteristici care nu mai sunt o trăsătură garantată viitorului Tuvalu.
Deci, pe lângă securizarea granițelor națiunii în metavers, guvernul din Tuvalu încearcă să creeze pașapoarte digitale, stocate pe blockchain, pentru a permite guvernului să continue să funcționeze. Aceste pașapoarte includ totul, de la organizarea de alegeri și referendumuri, până la înregistrarea nașterilor, deceselor și căsătoriilor.
În cele din urmă, Tuvalu speră că proiectul ar putea oferi un nou model de statalitate, mai bine adaptat la nevoile și capacitățile unei lumi moderne, din ce în ce mai mult online.
O mare parte din Tuvalu va fi sub nivelul mării până în 2050
Deja, Tuvalu a consacrat o nouă definiție a statului în propria sa constituție, care este recunoscută de tot mai multe țări – în mare parte cele care se află într-o situație dificilă, similară. Rămâne de văzut dacă țările care se confruntă cu mai puține amenințări existențiale se vor dovedi la fel de permisive.
Cu toate acestea, nu toată lumea este convinsă de propunere. Chiar și în cadrul guvernului din Tuvalu a existat un oarecare scepticism cu privire la proiectul Digital Nation.
În esenta, însă, propunerea recunoaște că schimbarea vine în insule și că mulți vor pleca inevitabil pe măsură ce viața devine tot mai grea și oportunitățile mai puține.
Conform unei evaluări recente efectuate de oamenii de știință de la NASA, o mare parte din terenul statului Tuvalu, inclusiv infrastructura sa, se va situa sub nivelul mării până în 2050. În toate scenariile climatice, țara va experimenta peste 100 de zile de inundații în fiecare an, până la sfârşitul acestui secol. Apoi mai sunt și celelalte fenomene de luat în considerare, inclusiv intruziunea apei sărate, valurile de căldură și cicloane violente.
Oamenii de știință au arătat că depășirea unei creșteri a temperaturii globale de 1,5 °C în medie este o amenințare majoră pentru statele insulare mici. Între februarie 2023 și ianuarie 2024, temperaturile globale au depășit pentru prima dată 1,5 C pe parcursul unui an întreg.
În condițiile în care țările dezvoltate încă nu reușesc să reducă emisiile suficient de repede pentru a ajusta traiectoria de creștere a temperaturii, copia digitală al insulelor va acționa ca o modalitate prin care oamenii care formează o diaspora Tuvaluană să rămână conectați unul cu celălalt și cu pământurile și moștenirea pe care le-au pierdut.
Deja, perspectiva relocarii în masă din Tuvalu în Australia (la aproximativ 5.000 km distanță) a devenit recent o realitate, în urma unui tratat din 2023 între cele două națiuni, care permite migrarea a 280 de tuvalueni în fiecare an. Li se vor acorda noi vize care le vor permite să trăiască, să lucreze și să studieze în Australia, având posibilitatea să obțină cetățenie.
„Am făcut cel mai puțin pentru a provoca criza, dar plătim cel mai mare preț"
Dar nu toată lumea este de acord că este timpul să renunțe la insule.
„Conceptul pentru crearea unei națiuni digitale a Tuvalu în metavers implică faptul că Tuvalu va dispărea din cauza creșterii nivelului mării și că ar trebui să facem o copie digitală a acesteia”, a declarat fostul premier Enele Sopoaga, acum lider al opoziției, într-un comunicat din 2023 care vine ca reacție a propunerilor. „Nu există nicio bază pentru o astfel de propunere în dreptul internațional și nu există absolut niciun motiv să credem că Tuvalu va dispărea chiar și cu creșterea nivelului mării”.
Vorbind în septembrie la o ședință plenară a Adunării Generale a ONU despre amenințările existențiale generate de creșterea nivelului mării, activista climatică din Tuvalu, Grace Malie, le-a spus delegaților că Tuvalu și alte state oceanice „nu vor intra în liniște în creșterea mării”, ci vor „continua lupta” pentru pământul, cultura și viitorul lor.
„Este în joc mai mult decât doar casele noastre”, a spus ea despre popor. „Este demnitatea noastră, cultura noastră, moștenirea noastră. Nu este ceva ce putem împacheta în valize și să luăm cu noi. Am făcut cel mai puțin pentru a provoca criza, dar plătim cel mai mare preț".
Și chiar dacă unii tuvalueni iau în considerare migrarea în Australia, Tuvalu și-a dublat eforturile pentru a-și reduce extracția și exporturile de combustibili fosili.
Alții, însă, spun că crearea unui geamăn digital pentru Tuvalu nu înseamnă renunțarea la eforturile de salvare a insulelor. Ei susțin că eforturile de a proteja fizic insulele pot sta alături de cele pentru a-și păstra memoria în metavers.
„Programul Digital Nation nu reprezintă o acceptare a pierderii națiunii ca entitate fizică”, spune Taukiei Kitara, cercetător tuvaluan la Universitatea Griffith din Australia și coautor al unei lucrări recente despre inițiativa Digital Nation. El subliniază că proiectul este doar unul dintre multele lupte din Tuvalu împotriva schimbărilor climatice și are avantajul că este condus de înșiși cetățenii insulei.
De exemplu, guvernul cheltuiește, de asemenea, milioane de dolari pentru recuperarea terenurilor. În ultimii doi ani, la insulele Funafuti și Fogafale au fost adăugate fâșii de teren ferit de inundații, oferind spațiu pentru locuințe, infrastructură și alte servicii esențiale. Pe insulele exterioare Nanumaga și Nanumea, noi bariere de protecție împiedică mareele să ajungă la case, școli, spitale, terenuri agricole și alte bunuri culturale.
Lăsând deoparte întrebarea dacă guvernul ar trebui sau nu să se pregătească pentru un viitor departe de insule, unii au sugerat că planul Digital Nation este pur și simplu nepractic într-o națiune care rămâne relativ deconectată de lumea digitală. Ei susțin că este un exercițiu de relații publice, menit să atragă atenția internațională și să convingă națiunile mai bogate să-și reducă emisiile, care este cheia supraviețuirii insulelor.
Dar efortul pe care guvernul din Tuvalu îl depune pentru cartografierea insulelor sale și creșterea conectivității sugerează că acest proiect este mai mult decât un simplu mijloc de aplicare a presiunii diplomatice.
În primul an după anunțul de la COP27, Tuvalu a finalizat o scanare 3D a tuturor celor 124 de insule ale sale, folosind tehnologia Lidar, o tehnică de scanare cu laser aeropurtată. Acum își îmbunătățește conectivitatea digitală prin construirea unui rețele de telecomunicații submarine, care va ajuta la furnizarea lățimii de bandă necesară pentru a pune planul în acțiune.
În martie și aprilie 2024, Place, o organizație globală non-profit care sprijină cartografierea, a început să cartografieze caracteristicile fizice ale Funafuti, capitala Tuvalu, folosind drone și camere 360.
Aceste date brute pot fi folosite pentru a crea o imagine în stil Google Earth sau Street View, dar cu rezoluție superioară necesară pentru a surprinde detaliile insulelor înguste, care au doar zeci de metri lățime pe alocuri. Când vine vorba de detaliile lor mai fine, acuratețea imaginilor din satelit nu este suficient de bună pentru a o reda.
„Am condus toată insula, apoi am trecut la mopede, biciclete și la GoPro minuscule pentru toate căile pietonale”, spune Frank Pichel, care supraveghează operațiunile de teren ale Place.
Departe de a fi un exercițiu de relații publice, el subliniază că crearea unui „geamăn digital” în acest fel are diverse aplicații în lumea reală.
Următorul pas pentru Tuvalu ar fi să cartografieze restul insulelor, apoi să lucreze la completarea eventualelor goluri rămase, spune Pichel.
În concluzie, viitorul fizic al insulelor Tuvalu poate fi incert, dar călătoria sa digitală abia a început.