Medicii atrag atenția asupra unor practici tradiționale care pot face mai mult rău decât bine copiilor răciți, cum ar fi aplicarea pe piept a țuicii, spirtului sau oțetului pentru reducerea febrei. În exclusivitate la rubrica Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN, medicul de familie Ruxandra Constantina a explicat riscurile asociate acestor metode și a oferit alternative sigure.
"Nu facem frecție unui copil cu spirt, oțet sau țuică pentru a scădea febra, deoarece există riscul să-l intoxicăm," a declarat medicul. În schimb, există metode mult mai sigure și eficiente care pot fi aplicate în astfel de situații.
Soluții sigure pentru copii răciți
Ruxandra Constantina recomandă utilizarea produselor speciale disponibile în comerț, care conțin ingrediente naturale precum canfor, mentol sau uleiuri esențiale din rozmarin, ienupăr, lavandă și mentă. "Aplicate printr-un masaj blând asupra corpului sau pe diferite zone, aceste soluții pot scădea febra, intensifica circulația, decontractura musculatura, ușura respirația și chiar contribui la o stare generală mai bună," a explicat ea.
Printre metodele naturale care pot ajuta, medicul a menționat și utilizarea cartofilor aplicați pe piept sau a săculeților cu sare grunjoasă încălzită. "Atenție însă să nu ardă pielea copilului!" a avertizat ea.
Tratamentul naturist, întotdeauna în paralel cu medicamentele
Medicul subliniază că tratamentele naturiste sunt benefice, însă acestea ar trebui utilizate alături de medicamente pentru a evita complicațiile. "În momentul când ne simțim rău, ne putem hidrata, aplica soluții naturale, dar trebuie să luăm și medicamente recomandate pentru a trata simptomele și a preveni agravarea stării de sănătate," a concluzionat Ruxandra Constantina.