Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Cum alegi fructele în supermarket: ”Luați cheia de la casă și zgâriați puțin coaja”

Cum alegi fructele în supermarket: ”Luați cheia de la casă și zgâriați puțin coaja”

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 13:16 29 Dec 2024 Modificat la 15:31 29 Dec 2024
fructe legume coș cumpărături
Trebuie să ne luptăm să găsim fructe și legume mai de calitate, locale, românești. Foto: Getty Images

Fabius Antal, specialist în wellbeing, atrage atenția asupra importanței alegerii fructelor de calitate și explică de ce multe dintre cele disponibile pe rafturile supermarketurilor nu oferă beneficiile așteptate. Într-un interviu exclusiv acordat emisiunii iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, acesta a evidențiat câteva aspecte-cheie de care consumatorii ar trebui să țină cont.

"Fructele nici măcar nu poți spune că sunt coapte atunci când sunt recoltate. Ele se culeg verzi și se coc pe vapor. Când eram mici, abia așteptam să vină vara ca să mâncăm pepene. Acum găsim pepene în orice magazin, indiferent că este vară, iarnă sau orice alt anotimp."

Fructele de sezon, alegerea ideală

Antal subliniază importanța consumului de fructe de sezon, care sunt mai naturale și adaptate nevoilor corpului în funcție de perioadă.

"În primul rând, ar trebui să alegem fructele de sezon. Corpul nostru este obișnuit să consumi fructe într-o anumită perioadă. Iar noi, în funcție de sezon, avem nevoie de anumite vitamine, minerale. Dacă noi consumăm aceste vitamine și minerale constant, să nu mai vorbim despre faptul că sunt tratate, sunt modificate, nici nu mai au potență și calitate."

Cum recunoști ceara pe fructe

Un alt aspect îngrijorător este ceara pe unele fructe, cum sunt merele. Antal recomandă un test simplu pentru consumatori:

"Recomand tuturor, atunci când mergeți să cumpărați mere, luați cheia de la casă și încercați să zgâriați puțin mărul. Dacă se ridică o chestie albă, aceea este ceară. Este aceeași ceară care se folosește în domeniul auto."

Consumați produse locale

De asemenea, specialistul încurajează consumatorii să caute produse locale, mai naturale și mai puțin tratate, care încă se găsesc pe piața din România.

"La noi, în România, încă mai avem șanse pentru că încă mai găsim un măr fără ceară pe el. Trebuie să ne luptăm să găsim fructe și legume mai de calitate, locale, românești. Găsim, dar trebuie să ciulim urechile să le găsim. În supermarket însă găsim uneori, dar doar dacă managerul a avut bunăvoința să-și bată capul și să facă contracte locale", a concluzionat Fabius Antal în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

×
Etichete: Fabius Antal
x close