EXIT POLL
CURSCIRA
AVANGARDE
INSOMAR
CIOLACU MARCEL
25
.00
%
24
.60
%
SIMION GEORGE
15
.00
%
14
.00
%
CIUCĂ NICOLAE
14
.00
%
13
.00
%
LASCONI ELENA
18
.00
%
18
.20
%
GEOANĂ MIRCEA
5
.00
%
5
.40
%
KELEMEN HUNOR
4
.00
%
4
.50
%
GEORGESCU CĂLIN
16
.00
%
16
.50
%
Antena 3 CNN Life Unde mergem pentru scoaterea unei căpuşe. Mergem sau nu la Urgenţe?

Unde mergem pentru scoaterea unei căpuşe. Mergem sau nu la Urgenţe?

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 07:00 10 Aug 2024 Modificat la 07:00 10 Aug 2024
capusa getty images
În această perioadă, până în noiembrie, căpuşele sunt active, mai ales în zonele verzi, precum parcuri. Sursa foto: Getty Images

Este sezonul căpuşelor şi trebuie să ştim unde putem să mergem să le scoatem dacă ne-au înţepat, pentru că medicii recomandă să nu recurgem la metode băbeşti şi să le îndepărtăm singuri, acasă.

În această perioadă a anului şi până în noiembrie, căpuşele sunt active, mai ales în zonele verzi, precum parcuri, astfel că e necesar să ne ferim de ele.

Aceste insecte mici trăiesc în zonele cu iarbă înaltă, dar și în cele cu umiditate ridicată. Astfel, în sezonul cald, mulţi oameni ajung la medic pentru a le scoate o căpuşă care i-a înţepat şi a rămas în piele.

Căpușele se înfig în pielea animalelor și a omului și se hrănesc cu sângele gazdei, mușcătura lor fiind extrem de periculoasă.

Se recomandă ca o căpuşă să fie scoasă de cineva specializat

Există mai multe specii de căpuşe şi nu toate înţepăturile lor sunt periculoase, însă până nu ajungem la medic nu avem de unde să ştim acest lucru.

Muşcătura de căpuşă poate transmite boli deosebit de grave la om, precum boala Lyme sau encefalita de căpuşă. 

De aceea, medicii Spitalului Victor Babeș recomandă celor care depistează căpușe să nu folosească metode „băbești” pentru a îndepărta aceşti paraziţi externi care se hrănesc cu sânge.

Nici folosirea unor substanțe pentru neutralizarea lor nu este recomandată de medici. Motivul este acela că există posibilitatea că insectele să pătrundă mai mult în piele și să elibereze o cantitate mai mare de agent patogen.

În concluzie, se recomandă ca o căpuşă să fie scoasă de cineva specializat, şi nu acasă, cu metode băbeşti.

Cui te poţi adresa pentru scoaterea unei căpuşe - mergem sau nu la Urgenţe

După ce am observat că am fost înţepaţi de o căpuşă, cel mai important lucru pe care-l avem de făcut este să mergem la un medic, la o cameră de gardă a unui spital de copii sau de adulţi. 

Îndepărtarea căpuşei devine o intervenţie nu foarte uşoară, pentru că este esenţial să fie smuls şi capul insectei, astfel încât acesta să nu rămână în corpul nostru. 

Dacă încercăm să scoatem căpuşa acasă, capul acesteia se poate rupe. În schimb, în cabinetele medicale există instrumente speciale pentru această intervenţie.

În plus, după scoaterea acestui parazit, medicul ne poate recomanda tratament cu antibiotic, în funcţie de caz.

Prezentarea la medic este esențială atunci când apar simptome specifice mușcăturii de căpușă, precum: febră, frisoane, dureri musculare, dureri de cap, oboseală, iritație sau erupții cutanate.

Unde poţi merge cu un copil pentru scoaterea unei căpuşe

„Este foarte important să îndepărtăm căpușa cât mai repede, în primele 24 de ore. 

Altfel, există riscul ca bacteria Borrelia, cea care se transmite în urma mușcăturii insectei, să ajungă în sânge, iar de acolo până când pacientul face boala Lyme mai este doar un pas. 

Îndepărtarea căpușei trebuie să se facă cu multă grijă, iar noi recomandăm să fie efectuată de un medic chirurg din UPU, și asta pentru că există riscul ca, în timpul intervenției, să îi fie rupt capul insectei parazite, care rămâne în corp și poate transmite în continuare bacteria Borrelia”, a declarat asist. univ. dr. Mirela Turaiche - medic specialist boli infecțioase Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

În cazul copiilor, cel mai indicat pentru scoaterea unei căpuşe este să se meargă la camera de gardă a unui spital de pediatrie.

Sfaturi pentru a preveni muşcătura de căpuşă

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș recomandă o serie de măsuri de prevenire a expunerii la căpușe:

  • La iarbă verde purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă, să se vadă mai ușor căpușele; acoperiți-vă brațele și picioarele, puneţi șosetele peste pantaloni; încălțămintea să fie deschisă la culoare, fără orificii sau decupaje
  • Folosiți pleduri și pături pentru picnic, iar acestea să fie de culoare deschisă
  • Folosiți substanțe repelente, spray-uri împotriva căpușelor
  • Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente un insecticid pe bază de permetrină 0,5%
  • Daca dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti-insecte în jurul patului și folie de protecție
  • La sosirea acasă, verificați atent bagajele, hainele și mai ales animalele de companie
  • Faceți duș zilnic. La duș, verificați cu atenție prezența vreunei căpușe, mai ales în părțile moi, cu piele fină (sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului)
  • Tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe, prin spălarea și uscarea cel puțin 1h cu aer cald/fierbinte.

 

×
x close