Antena 3 CNN Life Travel Tunisia, între palatele de marmură unde sunt cazați turiștii și gropile săpate în nisip ale berberilor troglodiți

Tunisia, între palatele de marmură unde sunt cazați turiștii și gropile săpate în nisip ale berberilor troglodiți

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 14:53 21 Dec 2022 Modificat la 14:55 21 Dec 2022
curiozitati tunisia intre palatele de marmura unde sunt cazati turistii si gropile sapate in nisip
Curiozități: Tunisia, între palatele de marmură unde sunt cazați turiștii și gropile săpate în nisip ale berberilor troglodiți Sursa foto: Unsplash.com

Cine ajunge pentru prima oară în Tunisia are nevoie de o bună documentare și de un ghid local foarte bine pregătit, pentru a putea înțelege tainele acestei țări. Civilizaţiile ultimelor milenii se suprapun armonios.

Turiștii sunt uimiți de hotelurile de la malul mării, niște adevărate palate de marmură albă, dar și de discrepanțele între culturile din diferite perioade istorice. În deșert, la zeci de kilometri de cea mai apropiată localitate cu străzi asfaltate, poate fi întâlnit un tunisian care duce de căpăstru doi dromaderi și care vorbește fluent șase limbi străine.

Foarte mulți tunisieni au studii superioare, datorită politicii reformatorului Habib Bourguiba, care a condus Tunisia din anul 1957 până în 1987 și care a avut ca priorități dezvoltarea învățământului și economia.

Dar reforma economică nu a fost pentru toți. O parte a populației a refuzat să-și părăsească locuințele tradiționale subterane din deșert. Acești tunisieni sunt berberii troglodiți, pe care fostul președinte reformator, care a salvat țara de la sărăcie i-a lăsat să locuiască în continuare în mijlocul Saharei, dar i-a transformat în atracție pentru vizitatori. Bourguiba a negociat cu berberii troglodiți să accepte ca statul să le asigure asistență medicală, apă curentă, electricitate și tot ce mai aveau nevoie, pentru a se putea întreține și dezvolta. Așa s-a ajuns și la includerea acestei comunități în circuitul turistic al Tunisiei.

Viața în mijlocul Saharei

În inima deșertului s-a construit și un restaurant troglodit, săpat în nisip, asemenea caselor tradiționale. Sunt așezări cu vechime de peste două milenii, încă locuite, la Matmata, în sudul Tunisiei, zona fiind cunoscută și drept capitala berberă neoficială a țării. Casele troglodițior sunt săpate adânc în nisip, fiind un fel de peșteri sculptate în pereții unor cariere mari, ceea ce le-a dat troglodiților denumirea de troli berberi.

Deșertul în sine este fascinant. Nimic nu se compară cu un apus sau un răsărit de soare în Sahara. Unele excursii opționale se fac de la ora 4:00 dimineața, pentru a prinde răsăritul în mijlocul celei mai sărate ape din lume, Lacul Palmierilor. Altele includ o cină la cort, în mijlocul deşertului, după o excursie călare pe dromader. Acolo, în mijlocul dunelor de nisip, se poate experimenta viața din Sahara, așa cum a fost trăită de oamenii locului în ultimele trei mii de ani.

Întoarcerea la noua civilizație devine, astfel, și mai palpitantă, trecând dintr-o epocă în alta. Hotelurile impunătoare de pe malul Mediteranei sunt construite în stilul consacrat al palatelor şeicilor arabi.

Dintr-un sejur în Tunisia nu trebuie să lipsească o vizită la Colosseumul de la El Jam, care datează din perioada ocupaţiei romane, sau la celebra cetate milenară Cartagina. Turiștii dornici de aventură pot face safari pe dunele de nisip, iar după o excursie în deșert, cea mai bună oprire este într-o oază cu palmieri, cu stânci de scoici fosilizate şi cascade cu apă cristalină.

×
Etichete: Tunisia
x close