Antena 3 CNN Life Travel Satele pictate, din România și Polonia

Satele pictate, din România și Polonia

Diana Scarlat
2 minute de citit Publicat la 16:45 22 Mar 2023 Modificat la 16:45 22 Mar 2023
satele pictate din romania si polonia
Satele pictate, din România și Polonia

În nordul României și în sudul Poloniei, ambele țări fiind din zona estică a Europei, se pot vizita două dintre satele pictate care au devenit atracții turistice. În România, satul Ciocănești, din județul Suceava, este vizitat ca un muzeu în aer liber, dar este izbitoare asemănarea dintre acesta și satul Zalipie din Polonia, cunoscut drept „satul pictat”. Diferențele dintre cele două constau în stilul picturilor de pe pereții și ușile caselor. Ambele conțin motive florale, dar în satul sucevean sunt decorațiuni stilizate, în timp ce picturile de pe zidurile satului polonez sunt decorați cu flori multicolore nestilizate.

În ambele localități întâlnim și fântâni pictate sau dependințe ale caselor, iar în satul din Polonia sunt decorate chiar și cuștile câinilor sau grajdurile. Satul Zalipie se află la 68 de kilometri distanță de capitala Varșovia, spre est, în timp ce satul românesc Ciocănești este la 104 kilometri distanță față de municipiul Suceava, reședința de județ. Zalipie este considerat cel mai frumos sat din Polonia și promovat ca obiectiv turistic în circuitele din această țară, la fel ca Ciocănești, satul pictat din Bucovina. Interioarele caselor de la Zalipie, însă, seamănă izbitor cu cele ale ocuințelor tradiționale săsești și secuiești din Transilvania. Pereții, mobila, pernele sau ștergarele sunt foarte asemănătoare cu cele pe care le regăsim în casele sașilor și ale secuilor.

Picturile exterioare de la Ciocănești și de la Zlipie sunt de dată relativ recentă, neavând mai mult de un secol, dar au reușit să atragă atenția turiștilor din întreaga lume, prin frumusețea lor. Cercetătorii spun că picturile superbe din satul polonez au apărut atunci când localnicii – mai ales femeile – au găsit această soluție de a decora pereții, ușile, ferestrele și gardurile, pentru a nu mai fi nevoie de zugrăveală în permanență, mai ales pe porțiunile care în mod tradițional erau văruite cu alb. Una dintre localnice, Felicya Curylowa, a fost prima care și-a pictat întreaga sa gospodărie, iar după moartea ei, locuința i-a fost transformată în muzeu, devenind în cel mai scurt timp un important si popular obiectiv turistic al zonei. Preluând modelul de la ea, au început să-și picteze casele și celelalte gospodine, astfel încât toată localitatea a devenit un imens muzeu.

Decorurile de de zidurile caselor de la Ciocănești au fost preluate de pe costumele populare și de pe ouăle încondeiate, tot cam acum 100 de ani, de primii gospodari care au decis să-și împodobească astfel casele tradiționale, iar picturile s-au răspândit în toată localitatea în jurul anului 1950, de atunci devenind emblematice pentru acest sat. Cum și cadrul natural este ideal pentru circuite turistice și excursii în natură, Ciocănești a devenit unul dintre punctele principale de atracție ale Bucovinei. Există și aici case-muzeu, unde chiar proprietarii sunt cei care le povestesc vizitatorilor istoria locului. Arta celor două sate se îmbină perfect cu gastronomia și cu tradițiile locale.

×
x close