Antena 3 CNN Life Travel Salina Turda, cea mai frumoasă din Europa

Salina Turda, cea mai frumoasă din Europa

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 15:20 16 Mar 2023 Modificat la 15:20 16 Mar 2023
New Project - 2023-03-16T151844.267

Munţii noştri aur poartă, dar o parte din el este alb... Sarea este și obiectiv turistic în Transilvania, atât pentru tratamente cu aerosoli, cât și pentru divertisment și experiențe inedite. Fie că sunt sau nu exploatate, minele de sare sunt astăzi adevărate muzee de istorie şi baze de tratament, în special pentru bolile de plămâni.

Sunt și locuri de relaxare şi de distracţie pentru mii de vizitatori din toată lumea. Pe lângă cetăţile medievale şi centrele SPA din Transilvania, salinele constituie şi ele o atracţie deosebită, fiind, poate, mai cunoscute de vizitatorii de peste hotare decât de cei din ţară.

După ce a fost transformată într-un spațiu ce pare decor de filme SF, Salina Turda a primit, în ultimii ani ce au precedat pandemia, circa 700.000 de turiști anual, iar după anii marcați de restricții tinde să revină la aceeași popularitate. Salina are 13 milioane de ani de existență.

Cercetătorii presupun că exploatarea sistematică a sării la Turda a început în perioada ocupaţiei romane în Dacia, dar nu există dovezi certe. Apariţia sării la suprafaţă, ca urmare a erodării de către Valea Florilor şi Valea Sărată a rocilor sterile situate în acoperişul zăcământului, a făcut ca prezenţa ei să fie cunoscută din cele mai vechi timpuri. Exploatarea sistematică a zăcământului a început prin lucrări miniere de suprafaţă şi mai târziu în subteran. Vârsta atribuită depozitelor salifere din Transilvania este de circa 13,6 milioane de ani.

Sunt oameni care au venit aici, în ultimii ani, din Canada, din SUA sau din Australia, pe lângă miile de turişti din toată Europa. Salina Turda este un spațiu ideal de agrement pentru toate vârstele şi toate gusturile. Cu aspect de bază interstelară, unde par a aștepta revizia tehnică niște imense navete spaţiale, salina de la Turda este umedă, spre deosebire de „sora” ei puţin mai mică, de la Praid, care face parte din categoria salinelor uscate. Tratamentul este la fel de eficient în ambele tipuri de salină. Iar o vizită la Turda poate fi parte dintr-un circuit turistic în această zonă care abundă în peisaje spectaculoase din Munții Apuseni și în vestigii ale istoriei.

Zona s-a dezvoltat și continuă să se ridice noi spații de cazare și zone de agrement în jurul salinei care astăzi este un exemplu de succes pentru turismul din România, arătând că se poate transforma orice loc într-o atracție de nerefuzat. În inima Trasilvaniei, Salina Turda funcționează ca liant între toate zonele turistice, de la Oradea la Sighișoara, de la Brașov sau Sibiu, către Deva și Hunedoara. Pe oricare dintre circuitele turistice importante ale Transilvaniei se poate face măcar un popas la Salina Turda. Sau din fiecare zonă turistică se poate face măcar o excursie de o zi aici.

De la Oradea sau la Băile Felix se pot face excursii la Peștera Urșilor, la Salina Turda sau în Munții Apuseni, incluzând Peștera Meziad și Peștera cu Cristale din Mina Farcu. O altă rută pentru excursii opționale este la Roșia Montană și Valea Arieșului, iar alta este Băile Felix – Oradea – Turda, cu vizitarea Salinei Turda.

×
Etichete: Salina Turda
x close