O țară mai mică decât capitala Angliei, Malta are un cuvânt important de spus în turismul mondial. Potrivit consultanților în turism al malta.ro, insula se poate lăuda cu situri arheologice mai vechi decât Piramidele, Partenonul și chiar și Stonehenge, precum și o Capitală, Valletta, considerată încă din vechime, în toată lumea bună a Europei, drept cel mai mândru oraș din Mediterana.
Benjamin Disraeli a numit Valetta "un oraș al palatelor construite de domni pentru domni", iar ceva mai recent, Unesco a pus acest oraș din secolul al XVI-lea, conservat impecabil, pe lista de elită a Patrimoniului Mondial. De aceea, tocmai capitala Maltei trebuie să fie punctul de plecare în descoperirea ”Insulei de miere”, cum mai este numită Malta. ”O vacanță de șapte nopti, cu mic dejun, transport cu avionul, cu bagaj de cală și cazare la Hotel Santana 4*, spre exemplu, costă doar 399 de euro/ persoană/pachet, pentru plecările din lunile 28 iunie 5, 12, 19 și 26 iulie ”, sau hotel Excelsior 5* cu mic dejun la un pret de 700 euro/persoana/pachet, a declarat Mark Neville Farrugia, managerul agenției Malta Travel și al malta.ro.
Călătoria poate începe cu un tur al portului din Valletta, locul în care pot fi admirate, în toată splendoarea lor, lucrările de artă ale Cavalerilor Sfântului Ioan, realizate în orasele lor fortificate, așezate pe o stâncă înaltă deasupra portului.
Un alt obiectiv extrem de important din Valetta este Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul, care adăpostește o spectaculoasă pictură semnată de celebrul Caravaggio.
Printre numeroasele atracții din Valletta se numără Muzeul Național de Arte Frumoase, aflat într-o clădire exotică din anii 1970 și Muzeul de Arheologie.
Ceva mai departe de capitală se află Mdina, un alt oraș al distincției și al palatelor, care trebuie văzut neapărat. Cetatea care a fost locuită de fenicieni în urmă cu peste 2.700 de ani se află în cel mai înalt punct al insulei Malta. În timpul stapânirii romane a fost construit în interiorul ei Palatul guvernatorului și se spune că tot aici a locuit și Sfântul Pavel după naufragiul său pe insulă. Dar nici până acum “orasul tăcut”, cum i se spune acestei cetăți de vis tot de culoarea mierii, în care nu au voie decât mașinile celor care locuiesc în ea, nu și-a pierdut farmecul. Iar petele de culoare pe care le reprezintă micile balcoane din lemn, obloanele sau florile cățărătoare, devenite simboluri naționale, nu fac decât să-l desăvârșească.
Nu trebuie neglijate însă nici bisericile! Lăcașurile de rugăciune sunt încarcate de istorie și de istorii și sunt, întotdeauna impresionante din punct de vedere al arhitecturii, precum niște veritabile palate.
Una dintre ele este Biserica Sf. Maria din Mosta, orașul aflat în inima Maltei, la câțiva kilometri de Mdina. Se spune că aici s-a întâmplat un miracol, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1942, când o bombă a pătruns în glorioasa cupola albastră, aurie și albă, în timp ce 300 de oameni se rugau în interiorul catedralei, aterizând pe podeaua din mozaic, fără să explodeze. Deși au trecut peste 75 de ani de atunci, pe cupola impresionantă poate fi văzut și acum punctul prin care a trecut proiectilul, sub forma unei pete albe pe partea interioară a acoperișului. Bomba poate fi văzută, de asemenea, într-una din încăperile catedralei, realizată în mărime natural, respectându-se modelul inițial, care a fost detonat, în condiții de siguranță, în perioada care a urmat incidentului.
Uită-te mai aproape, însă, și vei descoperi un teren distinct și diferit cu o istorie de 7.000 de ani, cu orașe ciudate și o coastă îngroșată cu golfuri, plaje și sate de pescuit numite "limbă", cum ar fi Marsaxlokk și Birzebbuga. Gândiți-vă la aceasta ca la aperitivul pentru istoria și moștenirea țărilor din jur. Dar un lucru pe care nu-l puteți spune niciodată este: "Malta îmi amintește de ..."
Gozo este insula mai mică a Maltei, 15 de minute cu feribotul. Gozo, despre care se spune că este casa mitică a nimfei Calypso din Odiseea lui Homer, este mai verde și mai rurală decât Malta, împânzită de biserici baroce și vechi ferme de piatră. Oleander, bougainvilla și geraniums creează o paletă plină de culoare în timpul verii. Toate drumurile din Gozo duc la Victoria, înconjurat de cetatea impunătoare. Există o piață de dimineață mare în piața principală, It-Tokk, în cazul în care standuri sunt stivuite înalt cu dantelă Gozitan, tricotaje și trinkets de argint.
O vacanṭӑ ȋn Malta nu este completӑ fӑrӑ o ieṣire la Festa, acea sӑrbӑtoare a artificiilor ȋn care se implicӑ ȋntreaga comunitate din orӑṣelul care tocmai ȋṣi sӑrbӑtoreṣte sfȃntul patron protector. Casele ṣi strӑzile sunt decorate ȋn culorii vii, bisericile ṣi catedralele sunt acoperite de zeci de mii de luminiṭe multicolore, strӑzile sunt pline de oameni ieṣiṭi la petrecere, au loc ṣi defilӑri cu fanfarӑ, ce conteazӑ ȋnsӑ cel mai mult este spectacolul pirotehnic unic ȋn lume, cu focuri de artificii de la sol, organizate sub formӑ ȋntrecere pe strӑduṭele dealtfel liniṣtite.
În vara, maltezii nu se opresc niciodată la petreceri.
Date de contact:
Str. Pitar Mos nr. 29,
sector 1,
Bucuresti
Mobil: 0722.626.903
E-mail: [email protected]