Antena 3 CNN Life Travel Noul bastion al culturii, din inima României: Cetatea Făgărașului

Noul bastion al culturii, din inima României: Cetatea Făgărașului

Diana Scarlat
3 minute de citit Publicat la 12:00 27 Apr 2023 Modificat la 12:00 27 Apr 2023
noul bastion al culturii din inima romaniei cetatea fagarasului
Noul bastion al culturii, din inima României: Cetatea Făgărașului Sursa foto: Diana Scarlat

Cetatea Făgărașului spune povestea unor evenimente esențiale din istoria românilor. A fost declarată recent una dintre cele mai frumoase și mai bine conservate din Europa, clasată pe locul al doilea în topul celor mai frumoase cetăţi ale lumii de site-ul Hopper, dedicat planificării călătoriilor. După mai multe renovări succesive, cetatea arată astăzi ca și cum ar fi fost construită recent, dar dincolo de zidurile groase de apărare se află detalii ale istoriei medievale pe care vizitatorii le pot descoperi pășind pe urmele voievozilor români care și-au legat numele de această fortăreață cu o poveste fabuloasă.

Noua strategie a muzeului include organizarea de ateliere de creație susținute de artiști, dar și șezători sau alte evenimente în spațiile deschise din Cetatea Făgărașului. Atunci când sunt organizate evenimente sau ateliere de creație, turiștii pot vizita un monument viu, interacționând cu artiștii și meșterii invitați la muzeu. Conducerea muzeului a conceput această strategie pentru a atrage publicul spre un alt mod de a învățată istoria, prin interactivitate. Seria acestor noi evenimente a început anul trecut.

Expoziția permanentă a fost reorganizată recent, în cinci încăperi, situate pe latura de nord a cetății. S-au achiziționat obiecte valoroase și au fost primite donații importante care au crescut valoarea muzeului. Sunt multe obiecte preluate din atelierele de sticlărie din Transilvania, reprezentând sticlărie europeană, artă decorativă, mobilier urban și piese din patrimoniul săsesc, piese de port popular și ceramică populară.

Nu a fost cucerită niciodată, dar a avut o istorie zbuciumată

Cetatea Făgărașului nu a fost cucerită niciodată de o armată. Era denumită „Cetatea Domniţelor”. A fost folosită în secolul al XV-lea în scop de apărare, fiind transformată în castel senioral fortificat între anii 1528-1541. A devenit celebră atunci când a fost preluată de Mihai Viteazul, care, continuând tradiţia, a donat-o soţiei sale, Doamna Stanca. Astfel, cetatea a-nflorit prin balurile Transilvaniei, organizate aici frecvent, la care participau toţi nobilii din regiune. După moartea lui Mihai Viteazul, Cetatea Făgărașului a devenit fortăreaţă militară, iar Doamna Stanca a ajuns prizonieră aici. Fortăreața a fost şi una dintre cele mai groaznice închisori comuniste, unde au fost torturaţi deţinuţi politici. Dar a fost reabilitată chiar de comuniști, devenind muzeu în anii ’70.

Se organizează și circuite turistice foarte frumoase în această zonă. Foarte aproape de Cetatea Făgărașului se află Mănăstirea Șinca Veche, o atracție atât pentru creștinii ortodocși, cât și pentru geologi, dar și pentru căutătorii de mistere și energii ale pământului. Mănăstirea a fost săpată în piatră, într-o formațiune geologică specială, devenind un loc sacru. Pentru geologi însă, este un monument natural în care a intervenit și creația omului.

În Țara Făgărașului sunt și multe atracții pentru iubitorii de natură. Sunt trasee pentru biciclete și se practică „bear watching” - o idee pornită de la pădurari, care a atras mulții curioși în ultimii ani. Aceștia au propus un altfel de turism montan. „Bear watching” este un altfel de turism cinegetic și presupune urmărirea controlată a urşilor şi a altor animale sălbatice. Turiștii interesați de o astfel de aventură și înarmați cu un binoclu urmăresc animalele sălbatice care se apropie.

Pasionații de mișcare în natură pot merge cu bicicleta pe mai multe trasee montane. Cei care nu pot ajunge cu bicicleta proprie pot acum să și închirieze, iar agențiile de turism care fac excursii în această zonă au deja programe speciale, pentru toate categoriile de turiști. Traseele montane pentru bicicliști din Țara Făgărașului au diferite grade de dificultate, pentru toate categoriile de aventurieri în mijlocul naturii.

×
x close