Antena 3 CNN Life Travel Muzeul Astra din Sibiu, secretul combinației perfecte între cultură și turism

Muzeul Astra din Sibiu, secretul combinației perfecte între cultură și turism

Diana Scarlat
3 minute de citit Publicat la 12:14 27 Noi 2023 Modificat la 12:14 27 Noi 2023
New Project - 2023-11-27T121217.603
Muzeul Astra din Sibiu, secretul combinației perfecte între cultură și turism Sursa foto: Diana Scarlat

TripAdvisor, site internațional de turism care face și clasamentul celor mai căutate destinații, a acordat al treilea premiu anual Muzeului Astra din Dumbrava Sibiului - cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. „Tripadvisor Travelers Choice Award” se acordă pe baza recenziilor făcute de vizitatorii din întreaga lume.

Cu peste 400 de gospodării tradiționale reconstruite pe o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare, cu 10 kilometri de alei, muzeul e o veritabilă destinație de vacanță care se poate vizita într-o excursie de o zi întreagă, pentru a putea pătrunde în secretele bine conservate de fiecare casă în parte. Muzeul Astra a obținut mai multe premii din domeniul turismului, printre care și trei stele Michelin în Ghidul Aniversar Michelin „România 500 de peisaje, destinații și experiențe”, în anul 2021.

Muzeul ASTRA are și o ofertă unică: alei senzoriale și alei alternative de vizitare. Vizitatorii se pot deplasa pe aceste unele de lemn, altele pietruite sau de pământ. Cu ajutorul lor, practic, viziatorii descoperă alte opțiuni ale Muzeului și se pot bucura de liniște, de ambientul natural, de aerul curat și sănătos. Aleile de lemn încep din zona unui pod acoperit din Gura Râului, monument expus în muzeul în aer liber. Traseul continuă în lunca Muzeului ASTRA, un spațiu care leagă două peisaje simbolice ale României – Delta Dunării și peisajul montan al Carpaților.

Muzeul ASTRA a fost gândit ca o Românie în miniatură, în care să exsite monumente aduse din toate zonele etnografice ale țării. Următorul spațiu de interacțiune al aleilor senzoriale este Etno Tehno Parc, un loc unde publicul tânăr regăsește ateliere interactive specifice, puse în scenă de meșteri și animatori culturali.

Aleile senzoriale măsoară peste 2 kilometri și au fost inaugurate odată cu redeschiderea Muzeului ASTRA. Amenajarea lor a început în 2018, cu partea construită din lemn, iar bucata amplasată în pădure a fost realizată în toamna anului 2019.

Meşterii populari care participă la numeroase târguri și expoziții organizate de Muzeul ASTRA reprezintă o atracție aparte. Sunt încurajaţi de Muzeu să participe în fiecare an la evenimentele care sunt susținute financiar de instituție și aduc la târguri artefacte autentice, fac demonstraţii de manufactură, iar instituția le oferă posibilitatea de a lăsa produsele în consignaţie. Se primesc doar obiectele care au avizul specialiştilor.

La fiecare sfârşit de săptămână, muzeul era vizitat, până la lockdown, de peste 12.000 de oameni. Din 2017, Muzeul ASTRA a devenit singura instituţie cu profil etnografic din Europa care a organizat câte un eveniment de calitate în fiecare weekend.

În România mai sunt alte trei muzee ale satului românesc, ce se bucură de un număr foarte mare de turiști: Muzeul Satului și Muzeul Țăranului Român, din București, și Muzeul Satului din Suceava, situat chiar lângă Cetatea de Scaun. Secretul succesului este interactivitatea – evenimentele care aduc în interacțiunea cu publicul meșteri populari și posibilitatea de a cumpăra suveniruri și produse tradiționale autentice.

Cele mai gustate evenimente – și la propriu, și la figurat – au fost cele la care se expune „interactiv” și gastronomia tradițională – adică târgurile care includ posibilitatea de a mânca românește, direct de la gospodarii care participă la târgurile organizate în incinta muzeului. Iar cel mai mare festin cu specific tradițional se organizează chiar în preajma Crăciunului, cu degustare de șorici, jumări și alte produse tradiționale din porc. Dar s-au făcut, de-a lungul timpului, și demonstrații de gastronomie din diverse zone ale țării, chiar în locurile unde sunt amenajate gospodăriile istorice din respectivele zone – printre cele mai spectaculoase numărându-se cele din Delta Dunării.

 

×
x close