Antena 3 CNN Life Travel Moștenirea medievală: cele mai frumoase cetăți fortificate din România

Moștenirea medievală: cele mai frumoase cetăți fortificate din România

2 minute de citit Publicat la 16:43 22 Mai 2015 Modificat la 16:43 22 Mai 2015
Suceava.jpg
Pe teritoriul României există numeroase cetăți fortificate medievale, ce constituie un patrimoniu vital. I storia tumultoasă din spațiul românesc medieval a făcut ca domnitorii și conducătorii să se îngrijească de apărarea orașelor cu importanță strategică. Unele renovate și bine conservate, altele afectate și în ruine, fiecare dintre aceste cetăți spun istoria locului și a unor personalități importante din istoria românească. Iată o selecție scurtă a unor astfel de cetăți fortificate care încă păstrează aerul epocilor trecute și care atrag numeroși turiști, atât români, cât și străini.

Cetatea Devei
Cetatea romanică a Devei a fost construită pe un deal vulcanic în secolul al XIII-lea, în anul 1269. La poalele dealului se întinde orașul Deva, înconjurată de păduri dese, Cetatea oferind o imagine panoramică spectaculoasă a orașului. În trecut, datorită poziționării sale strategice, a fost ținta unor răscoale, precum cea a lui Horea din 1784, când stăpânii cetății au opus rezistență atacurilor iobagilor și minerilor din Munții Apuseni. În anul 1849, Cetatea Deva a fost distrusă în urma unei explozii puternice la depozitul cu muniție, care a aruncat în aer zidurile cetății, transformând-o într-o ruină. Sub dealul cetății se află Palatul Magna Curia, care este astăzi sediul Muzeului Civilizației Dacice și Romane.

Cetatea PoenariCetatea Poenari a fost construită în secolul al XIV-lea, când a fost folosită drept una dintre reședințele principale ale domnitorului Vlad Țepeș. Aflată la aproximativ patru kilometri de Barajul Vidraru, Cetatea a fost amplasată pe vârful Muntelui Cetățuia. Cei care doresc să viziteze cetatea trebuie să se înarmeze cu multă energie, căci trebuie să urce 1480 de trepte. Dar efortul va fi cu siguranță răsplătit: din cetate poate fi admirată o priveliște încântătoare a barajului și a Munților Făgăraș.

Cetatea Neamț
Cetatea Neamț a fost construită de domnitorul Petru Mușat, în secolul al XIV-lea. Dar „epoca sa de aur” a fost în timpul domniei lui Ștefan cel Mare, când era un important punct de apărare, fiind bine fortificată, cu ziduri înalte și șanțuri adânci care împiedicau inamicul de la a o cuceri. Aflată pe stânca Timuș de pe Culmii Pleșului, la o altitudine de 480m și o înâlțime de 80m față de nivelul apei Neamțului, Cetatea străjuia în perioada medievală valea Moldovei și a Siretului, precum și drumul spre Transilvania, fiind un adevărat punct strategic. Aflată la 46 de kilometri de Piatra Neamț, în apropierea orașului Târgu Neamț, Cetatea este una dintre cele mai importante atracții turistice din zona Moldovei, impresionând atât prin arhitectură, dar și prin peisajele ce pot fi admirate de pe ziduri.

Cetatea de Scaun a Sucevei
Cetatea de Scaun a Sucevei a fost construită de domnitorul Petru I Mușat și astăzi se află la marginea estică a orașului Suceava. Fiind localizată pe un pinten terminal al unui platou înalt, de aici se supraveghea întreaga vale a Sucevei, încadrând astfel Cetatea în sistemul de fortificații medievale construite în Moldova la sfârșitul secolului XIV, atunci când pericolul otoman a apărut și apoi s-a intensificat.

Continuarea pe historia.ro

×
x close