Oamenii și-au păsatrat tradițiile neschimbate, conviețuind în perfectă armonie cu natura. Obiceiurile, preparatele culinare pe bază de pește, muzica și dansurile localnicilor mereu bucuroși de oaspeți atrag vizitatorii dornici de noi descoperiri culturale, în mijlocul naturii. Cei care ajung la Letea au parte în primul rând de o experiență specială.
Pădurea Letea, de la marginea localității, poate fi vizitată, iar caii sălbatici pot fi admirați, cu puțin noroc. Dar vizitatorii trebuie să înțeleagă de ce nu au voie să facă orice își doresc, în acest muzeu al naturii. În anul 1938, Pădurea Letea a fost declarată Rezervaţie naturală. În perioada anilor ‘50 au mai fost declarate arii naturale protejate alte 40.000 de hectare de teren din Deltă. În 1978, zona Roşca – Buhaiova – Hrecisca a fost declarată Rezervaţie a biosferei. Fiecare vizitator trebuie să plătească taxa de intrare în Rezervaţie şi să respecte regulile.
Vizitatorii nu pot merge oriunde vor, în Delta Dunării. Pentru a proteja patrimoniul natural, Administraţia Rezervaţiei le recomandă vizitatorilor doar 24 de trasee turistice în rezervaţie, dintre care 15 se pot parcurge numai cu mijloace de transport pe apă, iar celelalte nouă, prin drumeţii sau cu mijloace de transport rutier. Accesul cu ATV-uri pe dunele de nisip din Pădurea Letea este interzis.
Accesul în Pădurea Letea a fost organizat pe trei trasee de vizitare, amplasate în zona tampon şi parţial în zona strict protejată. Rezervaţia Biosferei Delta Dunării are statut internaţional. Delta Dunării a fost declarată Rezervaţie a Biosferei MAB UNESCO, în cadrul Programului UNESCO „Omul şi Biosfera”, în 1990. Activitatea turistică din Delta Dunării se desfăşoară în conformitate cu reglementările legale în vigoare.
O plimbare în căruță
Temerarii care aleg o plimbare în căruță în pădure pot trăi o experiență excepțională. Oamenii din aceste locuri convieţuiesc în armonie cu natura de sute de ani, cu tradiţiile lor, dau o culoare aparte Rezervaţiei Biosferei. Casele sunt vopsite în culorile tradiționale pentru tărâmul dintre ape, albastru și alb. Comunitatea de la Letea este desprinsă, parcă, dintr-o lume paralelă, care nu ține cont de scurgerea timpului. Își conservă stilul de viață sănătos, în mijlocul naturii, moștenit de la strămoși.
În centrul gastronomiei locale se află preparatele din pește proaspăt, cu multe legume și arome specifice locului. Costumele viu colorate ale lipovenilor, muzica și vioa bună sunt moștenite, și ele, de la strămoși, conservate ca mod de viață și duse mai departe, peste secole. Modelele tradițioanle ale hainelor cu specific rusesc simbolizează viața, fertilitatea, bogăția și credința în Dumnezeu, fiecare element floral sau geometric având o semnificație știută de membrii comunității. Ansamblul acestora spune povestea stilizată a vieții satului lipovenesc din mijlocul Ddeltei Dunării.