În 2015, generaţia tânără va continua să aibă o influenţă semnificativă asupra modului în care industria hotelieră îşi va dezvolta oferta şi asupra tipurilor de servicii pe care hotelierii le vor propune pentru clienţii lor.
La nivel global, industria de turism şi călătorii asigură astăzi 266 de milioane de locuri de muncă şi contribuie cu 9,5% la PIB-ul global. Şi ţara noastră are premise bune pentru a înregistra creşteri pe parte de turism.
România poate fi o destinaţie preferată de turiştii care caută experienţe autentice. În special de tinerii pentru care lipsa infrastructurii nu este un impediment, ci dimpotrivă, chiar o atracţie. Însă, potrivit Ernst & Young, aceşti turişti sunt şi cei mai conectaţi la surse de informare digitale. Asta înseamnă că şi furnizorii de servicii turistice din România trebuie să aibă o puternică prezenţă online.
Anul trecut, 8,4 milioane de turişti au călcat pragul unităţilor noastre de cazare, cu 6,6% mai mult decât în 2013. Numărul turiştilor străini a crescut cu 11,5%, până la aproape 2 milioane. Cei mai mulţi sunt europeni, însă şi numărul vizitatorilor din America de Nord şi de Sud, Asia şi Africa a fost cu 30% mai mare. Surprinzător, pe lângă campaniile noastre de promovare a ţării, notorietatea prinţului Charles pare să fi contribuit decisiv la creşterea numărului de turişti străini în România.
Turismul de business este şi el într-o continuă creştere şi ar putea fi exploatat şi de români pentru surplus de venit inclusiv la bugetul statului.
Potrivit raportului Consiliului Mondial al Turismului contribuţia turismului la PIB-ul României în 2014 a înregistrat o creştere de 5,4% şi urmează să se mărească anual cu o rată medie de 3,8% până în 2024, ajungând la aproape 51 de miliarde lei.
Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii "Income Magazine cu Adrian Măniuţiu".