Antena 3 CNN Life Travel Early Booking vs Last Minute. Cum iti rezervi vacanta in Bulgaria? (P)

Early Booking vs Last Minute. Cum iti rezervi vacanta in Bulgaria? (P)

4 minute de citit Publicat la 13:28 11 Feb 2019 Modificat la 13:28 11 Feb 2019
o_1d3e3n5gr1unm1i1h1qna1p6r6ge8.jpg

Indiferent ce lucrezi, unde esti sau ce varsta ai, cu siguranta gandul iti zboara uneori la urmatoarea vacanta. Tolaneala pe nisip, marea si o bautura rece nu au cum sa nu fie magnetizante.

In ultimii ani, ideea de vacanta a prins un cu totul alt contur decat avea in urma cu 15-20 de ani. Daca in urma cu doua decenii majoritatea romanilor preferau sa mearga pe litoralul romanesc, sau, intr-o nota mai sincera, nu isi permiteau sa mearga in alta parte, astazi peste 50% dintre turistii romani aleg sa se relaxeze pe plajele din Grecia, Turcia sau Bulgaria.

Este cat se poate de normala atractia insulelor grecesti sau a exotismului turcesc, insa este mai greu de inteles decizia romanilor de a trece granita pentru a merge la mare, in conditiile in care bulgarii au aceeasi mare ca si noi.

De ce preferam Litoralul Bulgaresc?

Sunt multe motive, insa daca ar fi sa facem un rezumat, acesta s-ar concretiza in servicii mai bune, preturi mai mici si o viziune mult mai interesanta pe care o au vecinii nostri asupra turismului.

O comparatie detaliata dezvaluie si alte diferente care inclina balanta inspre litoralul bulgaresc:

  • Relief. Romania are doar 70 de km de tarm cu nisip, care poate sa fie utilizat in turismul de tip " Litoral", in timp ce Bulgaria are 130 de km. Anumite plaje bulgaresti sunt orientate spre sud sau spre sud-vest, ceea ce este un avantaj urias. O expunere spre sud inseamna expunere solara permanenta sau apusuri de soare memorabile. Nu trebuie sa fie neglijate nici numeroasele golfuri cu peisaje salbatice care brazdeaza litoralul vecinilor nostri de la sud.

  • Temperatura. De regula, temperaturile pe litoralul bulgaresc sunc cu 3 grade Celsius mai mari in timpul primaverii si a iernii si cu 1-2 grade Celsius mai mari in timpul verii. La sud de zona Burgas lucrurile stau chiar mai bine, in conditiile in care climatul devine unul mediteranean.

  • Infrastructura. In Romania exista aproximativ 250 de hoteluri pe malul marii, cu 120,000 de locuri de cazare. In Bulgaria, numarul locurilor de cazare este de 3 ori mai mare. Nu doar numarul conteaza, ci si calitatea unitatilor de cazare, iar acest aspect inclina foarte mult balanta catre hotelurile bulgaresti. Este adevarat ca vecinii nostri au beneficiat de sprijinul germanilor care au dat sume importante in avans pentru vacantele turistilor lor, sume care au fost folosite de hotelierii bulgari pentru investitii. Astfel, bulgarii au atras 8 milioane de turisti straini numai in anul trecut, pe cand in Romania au fost doar 49 de mii.

  • Servicii. Ajungand la partea de servicii, in ciuda numeroaselor avantaje enumerate mai sus, descoperim costuri mai mici solicitate de hotelierii bulgari. Conceptul All Inclusive este extrem de popular, ceea ce face o vacanta de o saptamana la un hotel de patru stele, cu toate mesele incluse, sa nu coste mai mult de 800 de euro pentru o familie. In comparatie, un hotel similar din Romania solicita 7-800 de euro doar pentru cazare cu mic dejun. La servicii mai sunt adaugate si numeroase optiuni de distractie, cum ar fi programele si spectacolele din hoteluri, cluburile de noapte si sporturile nautice foarte dezvoltate.

Este clar, asadar, de ce preferam litoralul bulgaresc: Este mai ieftin si mai bine pus la punct, ceea ce contrabalanseaza destul de puternic nationalismul majoritatii romanilor.

Topul statiunilor de pe partea bulgareasca a litoralului Marii Negre

Daca esti convins sa mergi in vacanta in Bulgaria, Family Travel iti recomanda cele mai bune statiuni unde iti poti petrece sejurul. In general, cele mai cautate statiuni sunt urmatoarele:

  • Albena. Este o statiune ideala pentru familiile cu copii, hotelurile oferind numeroase programe pentru cei mici. Se afla destul de aproape de Romania si detine premiul international " Blue Flag", gratie standardelor inalte de curatenie a marii si a plajei. Peisajul din Albena este si el deosebit de frumos, asadar, daca vrei drumetii, ai unde sa le faci.

  • Nisipurile de Aur. Este o statiune a tinerilor, cu multe oportunitati de distractie. La fel ca si Albena, are peisaje deosebit de frumoase.

  • Obzor. O statiune linistita si mai putin aglomerata, Obzor este perfecta pentru toti cei care doresc o vacanta in care sa se relaxeze.

  • Constantin si Elena. Este destinatia perfecta pentru cei care cauta verdeata, fiind o statiune in care se pune foarte mare accent pe natura.

  • Sunny Beach. Este o combinatie intre toate statiunile de mai sus. Aici poti gasi liniste si relaxare, distractie si tot felul de activitati pentru copii.

Sfaturi pentru cei care doresc sa isi cumpere vacante in Bulgaria

Daca planuiesti o vacanta in Bulgaria si ti-ai ales deja statiunea unde te vei relaxa, este bine sa stii cateva lucruri:

  • Cele mai ieftine vacante le poti cumpara fie cu 9 luni, 1 an inainte de sejur, fie cu cateva zile inainte de sejur. Perioada de Early Booking incepe in Decembrie, cand sunt cele mai mari reduceri. De regula tine pana in 31 martie. Dupa aceasta data, majoritatea hotelurilor au tarife standard. Daca lasi totul pe ultimul moment s-ar putea sa gasesti oferte le fel de bune ca in Early Booking, insa exista riscul sa nu mai gasesti deloc.

  • Hotelurile foarte bune isi vand toate camerele inca din perioada Early Booking, asadar, este bine sa te orientezi din timp daca vrei facilitati excelente.

Specialistii in turism recomanda, asadar, perioada Early Booking pentru achizitia vacantelor la preturi cu pana la 30% mai mici. Pentru cei care nu isi cunosc perioada de concediu sau nu au bani, exista ofertele Last Minute, insa acestea pot fi o adevarata loterie. Tocmai de aceea, nu este recomandata asteptarea pana in ultimul moment doar in cazul in care nu exista si alte optiuni.

In momentul in care se alege o unitate de cazare este bine sa se verifice review-urilor altor turisti in ceea ce o priveste. Chiar daca litoralul bulgaresc are o multime de parti bune, de-a lungul celor 130 de km de plaja exista si hoteluri care nu se ridica tocmai la standardele pe care ti le doresti si este bine sa le eviti.

×
x close