Antena 3 CNN Life Travel Delta Dunării, una dintre cele mai vizitate destinații, de Paști

Delta Dunării, una dintre cele mai vizitate destinații, de Paști

Diana Scarlat
2 minute de citit Publicat la 16:00 04 Apr 2023 Modificat la 10:18 05 Apr 2023
delta dunarii una dintre cele mai vizitate destinatii de pasti
Delta Dunării, una dintre cele mai vizitate destinații, de Paști Sursa foto: Ovidiu Oprea

Sunt oferte diferite, pentru toate buzunarele și în toate tipurile de structuri de cazare, de la case particulare și pensiuni, până la hoteluri de lux. Cele mai populare localități din Deltă sunt Sfântu Gheorghe, Sulina, Crișan, Jurilovca și Mahmudia, dar sunt aproape luate cu asalt și micile localități dintre ape, precum Letea, Mila 23, bazele turistice din zona Uzlina sau satul lipovenesc Sarichioi, de pe malul Lacului Razelm.

Se pot face și excursii tematice în zona continentală, în Munții Măcinului. Deja există oferte complexe, care au făcut ca din ce în ce mai multe hoteluri și pensiuni să rămână deschise și în sezonul rece, în Delta Dunării, la Sulina, Crișan, Mila 23, iar în zona continentală, la Jurilovca, Mahmudia, Greci, Luncavița și în alte mici localități. Cetățile Argamum și Enisala sunt deja puncte de atracție pentru mii de vizitatori ai Deltei care vor să meargă și pe urmele istoriei milenare a acestei regiuni.

Natură și cultură milenară

Ofertele județului Tulcea sunt complexe, îmbinând perfect frumusețea sălbatică a naturii cu descoperirile culturale, semnele civilizațiilor antice și medievale cu multiculturalismul autentic al zilelor noastre. Cetatea Argamum, de lângă Jurilovca, este considerată prima colonie a vechilor greci din zona Mării Negre, iar descoperirile arheologice și legendele locale fac din acest loc, ascuns până de curând, o adevărată comoară ce ar putea urca Dobrogea în topul internațional al atracțiilor culturale.

Mai „tânără”, dar și mai bine conservată, este Cetatea Enisala, din imediata apropiere, ale cărei ziduri se ridică, parcă, din întinderea de ape. Vizitatorii descoperă aici tradiții autentice, pe care localnicii le dezvăluie cu bucurie. De la Jurilovca se ajunge în circa 30 de minute la Cetatea Argamum, la Capul Doloșman, iar de aici, mai sunt de parcurs doar câțiva kilometri până la Enisala, într-un circuit al cetăților dobrogene. Tot de la Jurilovca, pentru cei care vor să viziteze o găspodărie țărănească dobrogeană, satul Vișina este la numai 5 kilometri distanță, iar Bianca Folescu a reconstituit aici o astfel de gospodărie, cu tot ce înseamnă ea, inclusiv animalele din ogradă, care deja sunt obișnuite să fie mângâiate de copii.

De la Jurilovca se poate traversa și Lacul Razelm, spre Gura Portiței. În circa 20-30 de minute se ajunge la mare, unde peisajul deltaic se îmbină cu cel al litoralului. Cei care vor să se bucure de luxul unui complex hotelier de cinci stele, în mijlocul Deltei, pot alege „Lebada”, din localitatea Crișan, de pe brațul Sulina. Baza de cazare și relaxare din inima rezervației naturale a biosferei se întinde pe o suprafață totală de aproape patru hectare și a fost renovată recent. Iar cei care nu vor să se cazeze în mijlocul apelor, ci doar să facă excursii cu barca, pot alege hotelurile din Tulcea, unde se pot bucura inclusiv de relaxare la piscină și SPA.

×
x close