Vitiligo se caracterizează prin depigmentarea totală a pielii, în principal pe faţă, gât, mâini, picioare, zona articulaţilor. Absenţa melaninei face ca aceste zone atinse de boală să nu mai fie protejate în faţa ultravioletelor, de aceea persoanele afectate trebuie să evite expunerea la soare, în special vara.
Afecţiunea - despre care se crede că este declanşată de un factor puternic de stres - nu este dureroasă şi nici contagioasă.
În revista "Science Translational Medicine", cercetatorii Institutului de oncologie al Universitatii Loyola din Chicago au scris un articol în care au prezentat rezultatul spectaculos al folosirii unei proteine modificate genetic în cazul rozătoarelor bolnave de vitiligo.
Numita HSP70i, aceasta proteina formată este alcătuită de 641 de aminoacizi care joacă un rol cheie în declanşarea reacţiei organismului.
Rezultatul a fost imbucurator: proteina modificata a suplinit proteina naturală şi a schimbat reacţia autoimună. Petele albe ale şoarecilor bolnavi au redevenit negre.