Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a fost vizitată de peste 200 de astronauţi în ultimii 15 ani. Câte o echipă formată din şase oameni lucrează timp de şase luni în laboratorul ISS.
De dieta lor se ocupă o echipă de specialişti în nutriţie de la centrul Johnson Space Center, din Houston, informează
CNN.
Maya Cooper, responsabilă pentru crearea a 40% din alimentele trimise în spaţiu astronauţilor, declară că se încearcă găsirea unui echilibru între crearea unui confort asemănător celui de acasă şi alimentele sănătoase.
"
Am avut în meniu foarte multe alimente cu un gust foarte bun, însă în ultima perioadă am încercat să reducem cantitatea de sare din alimente. Deci, a fost nevoie să modificăm multe elemente, păstrând însă gustul şi aspectul care să amintească de mâncarea de acasă", a declarat Maya Cooper.
Alimentele trimise astronauţilor trebuie să fie pline de vitamine, dar, în acelaşi timp, trebuie să arate foarte bine. CNN scrie că astronauţii plecaţi în spaţiu au nevoie de 3.000 de calorii pe zi, pentru că ei fac multă gimnastică pentru a-şi menţine un tonus muscular bun.
Printre alimentele trimise în spaţiu se află curry cu peşte indian, chiftele cu crab, brioşe cu ciocolată sau pandişpan cu lămâie.Pe staţia ISS nu există frigidere, iar mâncarea trimisă astronauţilor trebuie stocată corespunzător.
Alimentele sunt deshidratate în stare congelată, apoi rehidratate în spaţiu.
Citeşte şi:
Curiozităţi despre lumea în care trăim: În spaţiu, astronauţii nu pot plânge
Astronauta Karen Nyberg îţi arată cum îşi spală părul fără apă curentă şi la gravitaţie zero
Iată ce se întâmplă când storci rufe în spaţiu
Vezi cum se menţin astronauţii în formă la bordul ISS
Cum îţi tai unghiile în cosmos? Astronautul Chris Hadfield a găsit o metodă eficientă
Vrei să afli cum te-ai simţi pe Staţia Spaţială? Vezi aici cum sunt afectate simţurile astronauţilor
O activitate comună pe Terra, dar o adevărată provocare în spaţiu. Cum să faci un sandvici în ...spaţiu