Într-un singur an, consumăm cam cât produce Pământul într-un an şi jumătate. Din aceasta cauza în douăzeci de ani am putea rămâne fără apă. Nu e un scenariu de film ci realitatea din ultimul raport Planeta Vie.
Din spaţiu, se văd pădurile tăiate, se vede poluarea din aer, se vede eroziunea.
Pentru astronautul Andre Kuipers, problemele planetei nu sunt mici, chiar dacă le vede de la mii de kilometri distanţă.
"Ne comportăm de parcă am avea mai multe planete la dipoziţie. Consumăm într-un singur an ce poate planeta să ne producă într-un an şi jumătate. Am pierdut foarte multe animale, foarte multe specii, foarte multe resurse" a declarat acesta.
Sunt concluziile sumbre ale raportului Planeta Vie, realizat anul acesta de organizaţia World Wild Fund. În ultimii patruzeci de ani s-a înjumătăţit numărul de specii care cresc în zonele tropicale, iar la nivel global, planeta a pierdut o treime dintre specii. Iar viitorul nu sună deloc bine. Ne confruntăm cu o adevărată criză de apă dulce. Calculele specialiştilor spun că până în 2025 două treimi din populaţia planetei va trăi în zone în care apa va fi dificil de procurat. Iar România nu face excepţie.
Fenomenele extreme ar putea deveni obişnuinţă, dacă cei care iau decizii în privinţa mediului înconjurător nu gândesc pe termen lung. De exemplu-decizia autorităţilor canadiene de a exploata nisipurile bituminoase pentru a găsi petrol. Climatologii de la NASA spun că o asemenea metodă ar creşte nivelul gazelor de seră ajunse în atmosferă şi ar duce la evaporarea calotelor glaciare. Efectul - oraşele de coastă ar fi distruse, iar temperaturile ar deveni insuportabile.