Când alegi un detergent de rufe, varietatea de opțiuni poate fi copleșitoare. Majoritatea produselor vor face hainele mai curate, însă alegerea detergentului potrivit poate aduce un rezultat optim pentru hainele tale și pentru bugetul alocat. Nathan Kilah, lector principal în chimie la Universitatea Tasmania din Australia a explicat care este detergentul pe care îl folosește și care este diferența între cel pudră și cel lichid, scrie sciencealert.com.
Ce este un detergent?
Ingredienții activi din detergenții pudră și lichizi sunt surfactanții, care se mai numesc și agenți tensioactivi. Aceștia sunt molecule care au o structură ce permite interacțiunea atât cu apa, cât și cu uleiurile, facilitând astfel îndepărtarea grăsimilor și murdăriei de pe țesături. Totuși, în apa dură (cu conținut ridicat de calciu și magneziu), surfactanții își pierd din eficiență, deoarece acești ioni formează reziduuri numite „piatră de săpun”. Pentru a preveni acest fenomen, detergenții moderni conțin fosfați și alte substanțe care ”înmoaie” apa și împiedică formarea depunerilor.
Detergentul pudră vs. detergentul lichid
Detergentul pudră conține, în principal, săruri care previn aglomerarea, dar și agenți oxidanți ca percarbonatul de sodiu, care au un efect de înălbire ușoară. Aceste produse permit o formulă stabilă a ingredientelor active. De exemplu, bicarbonatul de sodiu și carbonatul de sodiu ajută la dizolvarea murdăriei și grăsimilor în apă.
Detergentul lichid conține ingrediente similare, dar în formă lichidă, precum săruri alcaline, agenți de înmuiere și conservanți pentru a preveni dezvoltarea microbilor în sticlă. În absența peroxidului, detergenții lichizi sunt mai predispuși la acumularea de mucegai în interiorul mașinii de spălat, dar pot fi aplicați direct pe petele de pe haine.
Rolul enzimelor
Unele produse conțin enzime, care accelerează reacțiile chimice pentru a descompune anumite tipuri de murdărie. Enzimele sunt eficiente la temperaturi reduse (aproximativ 15–20°C) și pot fi sensibile la căldură excesivă, care le-ar putea denatura structura, făcându-le ineficiente. În funcție de nevoi, aceste enzime pot contribui la îndepărtarea petelor de grăsime, proteine (proteaza) sau amidon (amilaza).
Alegerea între detergent pudră și detergent lichid
Pentru a găsi cea mai bună opțiune, e recomandat să experimentezi produse diferite, în funcție de performanță, cost, miros și considerații ecologice, cum ar fi ambalajul reciclabil. Spre exemplu, spălatul la temperaturi reduse, utilizarea unei doze reduse de pudră de rufe și preferința pentru ambalaje reciclabile sunt alegeri frecvent recomandate pentru un echilibru între eficiență și protecția mediului.
”Personal, eu spăl la 20°C, cu jumătate din doza recomandată dintr-o pudră de rufe cu miros plăcut, ambalată în carton reciclabil, și care conține o gamă largă de enzime și o sursă de peroxid activat. Atunci când cunoști puțină chimie, acest lucru de poate ajuta în mare măsură să îți cureți mai bine hainele”, a declarat profesorul.