Cercetătorii americani au inventat un nou mod de administrare a insulinei pentru pacienţii bolnavi de diabet: insulina inhalabilă. Noul tratament nu va înlocui complet clasicele injecţii cu insulină, însă le va diminua numărul. Agenţia Americană a Medicamentului a avizat deja tratamentul inhalabil şi în scurtă vreme va ajunge pe piaţă, în întreaga lume.
Tratamentul a fost gândit în special pentru cei care abia descoperă că au diabet şi se tem de injecţii. E drept, bolnavii vor scăpa doar de o parte dintre ele. Tratamentul aprobat acum este complementar celui clasic, iar insulina inhalabilă e administrată înainte de mese. "Afrezza", aşa cum au denumit americanii insulina inhalabilă, va fi lansată pe piaţă farmaceutică la începutul anului viitor.
Până atunci, Statul American a cerut o serie întreagă de studii în ceea ce priveşte medicamentul. Specialiştii avertizează, însă, că insulina inhalabilă nu înlocuieşte complet tratamentul injectabil al unui pacient insulino-dependent, ci doar diminuează numărul injecţiilor.
Medicii îl recomandă pacienţilor cu diabet de tip 1, numai în situaţia în care aceştia nu sunt astmatici, fumători, sau suferă de alte afecţiuni pulmonare. Chiar dacă nu a fost încă lansat oficial medicamentul a fost deja cumpărat de o mare companie farmaceutică, pe un contract de 925 milioane de dolari. Insulina inhalabilă avizată acum de americani va ajunge la bolnavi într-un dispozitiv de mărimea şi forma unui fluier. Pe asta mizează producătorii. Acum 8 ani, o altă companie a încercat să lanseze un produs similar, dar insulina se inhala printr-un dispozitiv ca o narghilea şi bolnavii l-au considerat prea puţin util.
Într-un top european al numărului de diabetici, realizat de Societatea Română de Diabet, România ocupă locul al doilea, după Turcia, cu aproape două milioane de români care suferă de diabet. Cea mai mare prevalenţă pentru diabet a fost înregistrată în sudul ţării.